Arheolog decapitat de Statul Islamic

Un reputat arheolog a fost decapitat  de militanți ai Statului Islamic în orașul antic sirian Palmira.

Apoi i-au atârnat trupul de o coloană într-o piață din centrul sitului istoric, a anunțat marți șeful pentru antichități al Siriei, informează Reuters.

 

Savantul  Khaled Asaad – în vârstă de 82 de ani – a lucrat timp de peste 50 de ani ca șef de antichități în Palmira. Era cunoscut pentru mai multe lucrări academice publicate în reviste arheologice internaționale.  La săpături, Khaled Asaad a lucrat de asemenea cu misiuni de arheologi americani, francezi, germani și elvețieni. A cercetat faimoasele ruine vechi de 2.000 de ani din Palmira, care includ morminte romane și Templul lui Bel.

Reputatul arheolog a fost deținut și interogat timp de peste o lună de militanții musulmani suniți ultraradicali.   Înainte ca orașul să fie capturat de Statul Islamic, oficiali sirieni au declarat că au mutat sute de statui antice în locații sigure de teamă că vor fi distruse.

În iunie, Statul Islamic a aruncat în aer două altare antice la Palmira care nu făceau parte din structurile din epoca romană, dar erau considerate de militanți ca păgâne și un sacrilegiu, amintește Reuters.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS