Confidenţialitate

Argumentele pentru scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, explicate de Ariana Duduna și Alexandru Kocsis | VIDEO

Deputatul independent Alexandru Kocsis și Ariana Duduna, din partea Asociației Elevilor din Constanța, au fost invitații lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care sunt argumentele pentru scăderea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani. Alexandru Kocsis clarifică faptul că „este vorba despre dreptul de vot de la 16 ani doar pentru alegerile locale și europarlamentare, nu și pentru alegerile parlamentare și prezidențiale pentru că acolo avem o barieră constituțională destul de puternică”.

Ariana Duduna, din partea Asociației Elevilor din Constanța: „Dacă ai răspundere penală, clar statul consideră că tu ai discernământ asupra acțiunilor tale”

„În acest moment în România un tânăr de la 16 ani poate să plătească taxe și impozite. Unul dintre principiile care au stat la baza revoluției americane a fost acela de fără taxare, fără reprezentare. În acest moment tinerii plătesc taxe și impozite, dar nu au un cuvânt de spus despre cine le gestionează și cum.

Mai mult, de la 16 ani tinerii au răspundere penală. Dacă ai răspundere penală, clar statul consideră că tu ai discernământ asupra acțiunilor tale, că ești capabil să distingi binele de rău. Având în vedere că statul consideră că tu ești capabil să muncești, să contribui prin taxe și impozite la funcționarea statului și consideră că tu ești capabil să ai discernământ, să distingi binele de rău, cred că nu putem spune că tinerii de la 16 ani nu sunt capabili să voteze”, a explicat Ariana Duduna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul independent Alexandru Kocsis, despre argumentele prezentate de o rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 2011

„Tinerii, neaflându-se în nicio categorie de electorat, nu vor fi ofertați politic și să știți că această chestiune o confirm din practică. Această chestiune am regăsit-o într-o rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 2011 în care se argumenta exact așa: recomandarea de scădere a vârstei de vot la 16 ani.
Și se spunea acolo clar că din cauza natalității în scădere la nivelul întregii Europe, politica riscă să fie dominată de priorități, de proiecte și de nevoi specifice categoriilor mai mature sau vârstnice”, a explicat deputatul independent Alexandru Kocsis la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” moderată de Marcel Bartic

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Citește și: Iuliana Constantinescu, Ariana Duduna și Sorin Haiduc, despre fenomenul „Brăila”: „Există și este inexplicabil și tragic” | VIDEO