Argeșeanul suspectat de terorism, reținut

Bărbatul din județul Argeș suspectat de terorism a fost reținut pentru 24 de ore.

Poreclit ”Ibrahim”, individul este bănuit că promova mesaje de susţinere a grupării teroriste – Stat Islamic – cea care a revendicat mai multe atentate din Europa.

Procurorii Dircției de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism au descins la locuința sa, de unde au ridicat mai multe dispozitive pe care erau stocate clipuri de propaganda și cărți religioase în limba arabă.

Acuzațiile au fost citite de reprezentanții DIICOT – după-amiază, într-o conferință de presă: „Inculpatul a promovat în mod sistematic în public doctrina radical-islamistă, prin postarea în mediul online a unor imagini, înregistrări audio-video, reprezentând activități, acțiuni armate, violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh, cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți. Inculpatul și-a însușit numele Ibrahim în toate postările sale. Din 2015, acesta a cules informații despre un obiectiv militar aflat pe teritoriul României, informații care erau destinate unei grupări jihadiste de pe teritoriul Uniunii Europene”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bărbatul s-a radicalizat în afara țării, într-un stat membru al Uniunii Europene. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a vorbit despre profilul unor astfel de persoane: „Sunt persoane neadaptate societății, marginalizate, aflate în zone defavorizate. Vorbim despre un fenomen de radicalizare care se întâmplă în medii infracționale, în penitenciare. Presa bagatelizează … teroristul în șlapi, teroristul cu butelie … Aceste persoane fac parte din profilul teroriștilor peste tot în lume. Să nu ne așteptăm la persoanele pe care le vedem la televizor în filmele de propagandă ale grupărilor islamite,  bine îmbrăcate … acelea fac parte dintr-o altă categorie. „

Bărbatul era în atenția Serviciului Român de Informații încă din anul 2015, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS