Arafat: Oamenii care gândesc limpede știu că virusul încă există, focare încă apar | AUDIO

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă insistă că „dacă oamenii nu vor respecta regulile de distanţare mai departe, este posibil că avem o creştere semnificativă de cazuri”.

Raed Arafat se declară adeptul menţinerii unor măsuri restrictive, precum distanţarea fizică între oameni.

„Din punct de vedere nu numai medical, ci şi operaţional, pe linia situaţiilor de urgenţă (…) situaţia încă nu a trecut la normalitate. Oamenii care gândesc limpede știu că virusul încă există, focare încă apar în casele de bătrâni, în spitale, în industrie… Număr de cazuri noi există (..) Deci există în continuare situaţia care necesită ca anumite măsuri să rămână”, a declarat medicul, marţi seară, la Antena 3.

Dacă starea de alertă va dispărea, populaţia ar putea avea senzaţia că se poate reveni „la normalitate”, consideră șeful DSU.

„Ar fi un mesaj, care să creeze probleme mai degrabă din punctul de vedere al comportamentului şi al măsurilor care se pot impune”, a atras atenția Raed Arafat.

Potrivit lui, dacă se ridică starea de alertă, măsuri precum obligativitatea de purtare a măştii de protecţie nu mai pot fi impuse.

În plus, autorităţile pot reacţiona „mult mai greu”. Spre exemplu, detaşările de personal din sistemul medical ar deveni imposibile.

În schimb, se poate renunța la achizițiile publice directe, întrucât acestea „deranjează”.

„Absenţa stării de alertă şi a unui mecanism de coordonare poate să ducă într-adevăr la îngreunarea modului de acţiune şi la o înţelegere greşită a populaţiei asupra situaţiei actuale”, a spus el.

Dacă nu ar mai fi stare de alertă, evenimente cu public numeros – precum meciurile, filmele la cinema – vor putea fi organizate, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului de îmbolnăviri în comunitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Protecţia Civilă Europeană se pregăteşte pentru un eventual val secund al pandemiei, însă nu se ştie dacă acesta va fi mai puternic sau mai slab decât cel din prezent.

„Că va fi mai puternic decât acesta, va fi mai slab decât acesta, nu poate nimeni să spună. Cei care se aşteaptă să venim şi să spunem staţi liniştiţi, nu va fi nicio problemă, înseamnă că se aşteaptă la o declaraţie total neprofesionistă. Cine ne atacă pentru că spunem că urmează poate un val doi înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm”, a spus Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile, să nu ne luaţi dumneavoastră la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de ce nu suntem pregătiţi. Avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile. Ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem. Noi trebuie să vedem ca stocurile strategice să ajungă la un nivel la care, dacă intrăm într-o situaţie în care am intrat acum aproximativ trei luni, să fim mult mai bine pregătiţi”, a insistat Raed Arafat.

Tocmai în eventualitatea apariţiei unui nou val al pandemiei, nu trebuie renunţat la toate măsurile de siguranţă, a mai spus şeful DSU.

„Dacă apare valul doi, e clar că anumite măsuri vor trebui luate şi adaptate. Poate dacă ne pregătim mai bine, nu trebuie să luăm măsuri atât de dure pe cât am luat. Asta o să vedem, dar o formă de stare de alertă, ca să punem să mergem mai departe, va trebui. Care va fi conţinutul ei, cum va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi şi nu sunt necesare în această fază, se poate discuta la nivel politic să se ajungă la o înţelegere”, a precizat Raed Arafat.

Șeful statului a anunțat, marți, că mall-urile vor fi redeschise din 15 iunie, fără restaurante și locuri de joacă.

Totodată, vor putea fi redeschise piscinele exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale.

Klaus Iohannis a subliniat că „având în vedere că nu avem scăderi semnificative a îmbolnăvirilor noi, că avem 150 de persoane la tratament intensiv, faptul că și ultimul weekend s-a simțit nu în sens bun ne face să fim precauți și credem că se impune prelungirea stării de alertă”.

Președintele a făcut apel la parlamentari să încuviințeze prelungirea stării de alertă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS