Confidenţialitate

Arafat: Nu vor fi sărbători ca altădată!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atras atenția, marți, că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în spaţiile publice și pot doar să ofere sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar fiecare cetățean trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.

Potrivit lui Raed Arafat, cei care invită persoane din familia lărgită în locuințele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

“Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019”, a insistat șeful DSU la Digi 24.

“Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum. Dar, important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019 (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul doi, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a adăugat Raed Arafat.

”[Sărbători – n. red] în familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”, a explicat medicul.