Arad: un primar trebuie să achite de 3 ori veniturile comunei pe 740 de coșuri de gunoi

Primarul comunei Archiş, din Județul Arad, a cumpărat, fără organizarea unei licitaţii, 740 de coşuri de gunoi stradale, pentru care trebuie să achitate peste 670.000 de lei.

Această sumă reprezintă de trei ori veniturile comunei pe anul 2017, care sunt de 220.000 de lei.

Comuna Archiş are 4 sate, 640 de case și 20 de km de străzi, ceea ce face să existe câte un coş la fiecare 100 de metri, iar în unele cazuri chiar şi mai multe.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din coşuri, adică peste 400, stau depozitate de câţiva ani.

Calculele arată că un coş, cu tot cu stâlpul şi sistemul de prindere, a costat 800 de lei, în condiţiile în care pe internet preţurile sunt cuprinse între 130 şi 200 lei.

Primăria a plătit doar 206.000 lei, iar pentru facturile neachitate, compania din Bucureşti care a furnizat coşurile, a început, la Tribunalul Arad, procedura de executare silită.

Primarul comunei Archiş, Nicolae Valea, recunoaşte că achiziţia nu a fost chiar legală, pentru că s-a făcut fără licitaţie.

Edilul susţine că a făcut o comandă verbală pentru 350 de coşuri, însă compania i-ar fi adus dublu de cât a cerut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nicolae Valea mai spune că în aceeași înțelegere a cumpărat și alte bunuri cum ar fi motopompe, grup electrogen sau hidranți mobili.

Primăria Archiş are în acest moment datorii de peste 900 mii lei, iar angajaţii se plâng că îşi iau salariile cu întârzieri mari.

De asemenea, primăria a mai fost în procedură de executare silită pentru plata a 570.000 de lei pentru câteva lucrări de asfaltare.

Procedura a fost suspendată, după ce conturile au fost propritate, iar compania şi-a recuperat banii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS