Confidenţialitate

ARAD: Tabloul de 52 de metri pătraţi, restaurat, după ce a fost ascuns zeci de ani de comunişti

Cea mai mare pictură aflată în patrimoniul Muzeului de Artă din Arad va fi restaurată, după ce a fost ascunsă publicului timp de câteva zeci de ani.

Autorităţile judeţene au semnat contractul pentru restaurarea tabloului de 52 de metri pătraţi, “Înmormântarea lui Hristos”, realizat în secolul al XIX-lea de către pictorul Feszty Arpad, iar lucrarea a fost trimisă pentru restaurare la Sibiu, de unde va reveni cel mai probabil în cursul acestei toamne.

Opera de artă considerată de specialiști una dintre cele mai importante lucrări de acest gen în spaţiul european va fi expusă în cadrul Complexului Muzeal al judeţului Arad.

Tabloul „Înmormântarea lui Hristos” a pictorului Feszty, care este o lucrare importantă din colecţia de artă a muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost iniţial acoperit, iar în 1977 a fost rulat pe un tambur şi retras în depozitul muzeului, având în vedere subiectul pe care-l aborda.

Lucrarea – care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului – a fost pictată la Florenţa, apoi expus în anul 1902, la Budapesta.

Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 şi a fost expusă odată cu inaugurarea Palatului Cultural.

La realizarea Palatului Cultural din Arad, una dintre sălile de expoziţie a fost proiectată special pentru găzduirea acestui triptic (tablou compus din trei părți).

Tabloul a ajuns la Arad de la Muzeul Naţional de Artă de la Budapesta, fiind piesa cea mai importantă a colecţiei cu care a fost inaugurat Palatul Cultural în anul 1913.

Artistul care a realizat tabloul compus din trei părţi este apreciat ca unul dintre cei mai importanţi artişti plastici ai perioadei sale, specializat în lucrări de mari dimensiuni.

Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, cel care a dipus restaurarea tabloului, “odată cu restaurarea şi reamplasarea tripticului “Înmormântarea lui Hristos”, autorităţile din Arad spun că peisajul cultural arădean va redobândi o atracţie majoră, de nivel internaţional, care va fi integrată în conceptul de promovare a turismului arădean prin circuite culturale”.