Confidenţialitate

Arad: Șacalii au îngrozit oamenii care locuiesc la marginea localităților. „E plin de ei, dacă lași un miel liber îl prind și-l mănâncă” | AUDIO

Șacalii cuceresc noi teritorii, pe zi ce trece în judetul Arad. Oamenii care trăiesc la marginea localităților, în apropierea pădurilor de lângă râul Mureș sunt terorizati pentru ca le mănâncă animalele din ogradă. Atunci când se lasă seara, urletele haitelor de șacali le dau fiori oamenilor, care au început să înțeleagă ca habitatul acestor animale se apropie tot mai mult de locuințele lor.

Șacalii cauzează pagube și pe fondurile de vânătoare. Biologii spun că șacalii își recuceresc teritoriile ocupate în urmă cu sute sau mii de ani.

Nicu Deme, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Arad: „Este o specie foarte vicleană, cu un simț foarte dezvoltat. În momentul când ies la vânătoare se organizează în haite ca și lupii, dau un sunet anume, toată lumea la vânătoare și atunci vânatul fuge dintr-un loc în altul, fuge de unii, dau de alții.”

De altfel, în satele înșirate de-a lungul Mureșului, șacalii sunt o prezență aproape obișnuită. Oamenii care trăiesc la marginea localităților nu își mai lasă găinile libere, după ce animalele le-au fost omorâte de șacali.

„Da, e plin de ei, dacă lași un miel liber pe câmp îl prind și-l mănâncă”, spune un bărbat.

„Tare mă tem, și la oamenii din sat au omorât capre, găini”, spune o femeie.

Șacalii își recuceresc teritoriile

Numărul mare al șacalilor creează probleme și fondului de vânătoare din județul Arad, fiind afectați nu doar iepurii sălbatici, ci și căprioarele și cerbii lopătari.

Nicu Deme: „Au început efectivele de iepure să scadă, de căpriori și chiar de cerbi lopătari.”

Șacalii își recuceresc teritoriile pe care le ocupau cu mii de ani în urmă.

Gabriel Herlo, biolog: „Șacalii au ocupat în ultima decadă fostele teritorii, prin fostele teritorii înțelegându-se sute de ani în urmă, chiar mii de ani, care au avut vca habitat zona asta, regiunea aceasta a Europei.”

Șacalii pot fi eliminați doar prin vânătoarea cu arma, însă fiind animale foarte viclene, vânarea acestora este foarte dificilă. Aceștia se înmulțesc foarte rapid, așa că tertitoriul lor crește an de an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Microplastic descoperit în carnea, laptele și sângele animalelor din fermele olandeze. A fost găsit și în produsele din supermarket | AUDIO