Confidenţialitate

Arad: Primăria nu mai are bani pentru plata căldurii. Edilul Călin Bibarț: Am trimis Guvernului o adresă în acest sens | AUDIO

Primaria Arad a ajuns la fundul sacului în ceea ce privește plata căldurii pentru arădenii racordați la sistemul centralizat. Mai are bani de gaz doar pentru următoarele 10 zile. În tot acest timp, caloriferele racordate la sistemul central nu sunt prea calde, iar unii se plâng că în case este la fel de frig ca înainte de 1989.

De câteva luni bune, arădenii racordați la sistemul centralizat de încălzire s-au obișnuit cu calorifere abia dezmorțite în casă, iar oamenii reclamă că temperatura apei calde este mult mai mică. În unele locuințe este la fel de frig ca înainte de 1989, spun unii, așa că mulți stau îmbrăcați în casă.

Prețul gigacaloriei s-a triplat față de anul trecut, iar furnizorii de gaze cer plata în avans, așa că bugetul Primăriei merge în întregime pentru încălzirea populației, dar banii sunt și asa insuficienți. Primăria plătește în această perioadă circa 1 milion de lei pe zi pentru gazul consumat de către CET.

„În momentul de față avem gazul asigurat vreo 10 zile. Trebuie să plătim banii jos și înainte și nu mai avem încasări pentru că populația și ea este într-o situație nu tocmai comodă și nu au luat cu asalt caseriile Primăriei. Am trimis Guvernului o adresă în acest sens. Este imposibil de susținut financiar de o administrație locală”, a explicat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

Dacă frigul de afară se prelungește, arădenii riscă să rămână fără căldură, în condițiile în care Guvernul nu va găsi soluții pentru a ajuta bugetele locale din întreaga țară.

În Arad, agentul termic este asigurat de CET Hidrocarburi, care mai are aproximativ 25.000 de clienţi casnici, cu circa 10.000 mai puţini decât în urmă cu zece ani, după ce mulţi s-au debranşat şi au optat pentru centrale de apartament pe gaz.

Sursa foto: Unsplash / rade nugroho

Citește și: Sibiu: Record de pacienți COVID la Spitalul Județean | AUDIO

Autor: Ciprian Boițiu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.