Arad: Peste 60 de migranti depistați astăzi la Vama Nădlac

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II-Csanadpalota au depistat 42 persoane din Irak, Siria şi Insulele Comore care au încercat să iasă ilegal din ţară, ascunse în interiorul unui TIR plin cu haine ce urma să ajungă în Germania. Autovehicolul era condus de un cetăţean turc, cercetat pentru trafic de migranţi.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră, luni, la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II – Csanadpalota s-a prezentat la ieşirea din ţară un cetăţean turc, în vârstă de 44 de ani, la volanul unui automarfar, în care erau transportate materiale textile din Turcia cu destinaţia Germania.

Poliţiştii au efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au descoperit, ascunse în compartimentul marfă al autocamionului, 42 persoane – 25 bărbaţi, 11 femei şi şase minori.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni din Irak, Siria şi Insulele Comore, cu vârste cuprinse între 7 şi 57 de ani, majoritatea fiind solicitanţi de azil în ţara noastră.

”La cercetări, conducătorul auto a declarat că nu are cunoştinţă despre modul în care persoanele în cauză s-au ascuns în camion, pe timpul călătoriei el staţionând în mai multe parcări”, se arată în comunicat.

Totodată, persoanele ascunse au declarat că doreau să ajungă în Spaţiul Schengen şi au recurs la această metodă deoarece nu aveau o viză care să le permită acest lucru.

Poliţiştii de frontieră au întocmit persoanelor ascunse acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar şoferului turc pentru trafic de migranţi.

În această dimineață, 24 de migranţi, printre care o persoană de 75 de ani şi 13 copii, ascunşi într-o autoutilirară, şi călăuza, un român de 37 de ani din Sălaj, au fost prinşi de către poliţiştii de frontieră după ce agenţii au oprit în trafic maşina pe autostrada Nădlac-Arad.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac, judeţul Arad, au declanşat o acţiune specifică pentru combaterea migraţiei ilegale, ocazie cu care au observat pe sensul de mers dinspre autostrada A1 înspre oraşul Nădlac, un microbuz de marfa.

Având suspiciuni cu privire la marfa transportată, poliţiştii de frontieră au procedat la oprirea autoutilitarei şi la legitimarea şoferului, un român în vârstă de 37 de ani, din judeţul Sălaj. De asemenea, în interiorul maşinii, au fost descoperiţi cei 24 de migranţi.

Primele cercetări arată că migranţii sunt cetăţeni sirieni şi irakieni, 8 bărbaţi, 3 femei şi 13 minori, adulţii având vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, iar minorii între 2 şi 16 de ani, majoritatea fiind solicitanţi de azil în România.

La cercetări, s-a stabilit că solicitanţii de azil intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.
Migranţii sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuza pentru trafic de migranţi-

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz.

Numărul migranţilor ilegali la graniţa din judeţele Arad şi Bihor a crescut de 3 ori în primele 5 luni ale anului. 716 persoane au fost prinse în primele cinci luni din2017, daţă 240 în 2016, majoritatea fiind irakieni, restul sunt mai ales din Siria, Iran, Pakistan şi Afganistan.

Cele mai spectaculoase cazuri au fost în punctul de trecere de pe autostrada Nădlac-Arad, unde în cursul lunii aprilie într-un camion s-au descoperit 111 migranţi, iar ulterior au mai fost prinşi 91 de migranţi ascunşi într-un alt camion.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS