Confidenţialitate

Primul oraș din România care modernizează un CET cu bani europeni din PNRR. Primarul din Arad: La jumătatea anului ar putea începe lucrările | AUDIO

Cu bani europeni, la Arad se va folosi în premieră hidrogen pentru a produce agent termic mai ieftin. Primăria a semnat azi un contract de modernizare a centralei Arad, iar constructorul spune că proiectul energetic urban este cel mai modern din țară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

CET Hidrocarburi Arad încă funcționează cu tehnologie produsă în URSS în 1964, lucru vizibil pe cazanele, generatoarele sau turbinele folosite, care au plăcuțele orginale în limba rusă. Acest lucru se va schimba însă complet.

Arad este primul oraș din România care a semnat contractul de modernizare a unui CET cu bani europeni din Programul Național de Redresare și Reziliență, iar tehnologia va fi una în premieră pentru România.

„Sunt echipamente care pot arde hidrogen într-un amestec cu gazul metan. Tot ce aducem la Arad, atât motoarele, cât și cazanele pot arde acest amestec de hidrogen”, a spus președintele ELSACO, Valeriu Iftimie.

Este cea mai mare investiție din oraș după Revoluția din 1989

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț: „Sunt convins că proiectarea se va termina foarte repede și la jumătatea anului, în vară, deja să înceapă lucrările”.

Lucrările, în valoare de 534 de milioane de lei, cea mai mare parte bani europeni, ar trebui să fie gata până în data de 28 februarie 2026.

Primarul Călin Bibarț mai spune că următorul pas al administraţiei locale este obţinerea finanţării pentru schimbarea conductelor magistrale, care acum au pierderi medii de 30% la energia termică.

CET Hidrocarburi, care are ca acţionar 100% Consiliul Local Municipal Arad, mai are aproximativ 20.000 de locuinţe racordate, faţă de 43.000 în 1990, însă, după retehnologizare, administraţia locală intenţionează să înceapă o campanie de readucere în sistem a locuinţelor debranşate de-a lungul anilor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Sănătății: Registrul bolilor rare va fi înființat anul acesta. Copiii, testați pentru depistarea anumitor boli din prima zi de viață | AUDIO