ARAD: Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Maria Radna împlineşte 350 de ani

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a scăpat dintr-un mare incendiu, împlineşte 350 de ani. Are o ramă de 3,3 metri făcută de meşterul aurar al Împărătesei şi o poveste impresionantă.

Cei 350 de ani de prezenţă a icoanei miraculoase în cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, Basilica Papală Maria Radna, sunt marcaţi, luni, 16 iulie, în prezenţa Arhiepiscopul de Sarajevo, Eminenţa Sa, Cardinalul Vinko Puljić.

Potrivit părintelui paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz, istoricul mănăstirii arată că în 1668 Capela fraţilor franciscani din Radna primeşte în dar o icoană tipărită pe hârtie într-o celebră tipografie din Provincia Vicenza, Italia.

Icoana, care este considerată ca fiind miraculoasă, se păstrează până în zilele noastre.

Un bătrân bosniac, Djuro Vrichonossa, locuitor al Radnei, o cumpărase de la un negustor italian ambulant. După ani de zile, bătrânul a donat icoana bisericii din Radna. Astăzi icoana este fixată pe o placă de lemn, cu marginile acoperite cu fâșii de brocat auriu. Din anul 1767 ea se află pe altarul principal al bisericii actuale.

În 1695, icoana a scăpat miraculos dintr-un mare incendiu, când soldaţii otomani au dat foc capelei franciscanilor din Radna.

Icoana, care se află într-o mare ramă de argint unicat adusă în 1771 de la Viena, realizată de meşterul aurar oficial al curţii imperiale, Joseph Moser, este expusă deasupra altarului dinbiserică.

În 1820, Arhiepiscopul principe-primat al Ungariei, Alexander de Rudna, consacră în mod solemn biserica, dăruind totodată icoanei miraculoase două coroane de aur. A cerut prin testament că după moarte inima sa să fie aşezată spre odihnă în preajma icoanei Sfintei Fecioare Maria din Radna.

În cursul anului 2017, când s-au marcat 250 de ani de la sfinţirea actualei biserici a mănăstirii, la Basilica Papală Maria Radna au mers peste 90 mii de credincioşi.

Atestată documentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor, iar aici se găseşte o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, care este făcătoare de minuni.

Basilica Papală Maria Radna a Fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor.

Basilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS