ARAD: Expoziţie cu icoane din secolul al XVIII-lea

O expoziţie inedită cu icoane pe sticlă, vechi de câteva sute de ani, poate fi văzută la Consiliul Judeţean Arad.

Expoziţia este organizată de Complexul Muzeal Arad cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri (1918-2018).

Este vorba de icoane pe sticlă care aparţin centrelor de iconari din zona Transilvaniei, din secolul al XVIII lea, dar şi de la începutul secolului al XIX-lea.

Expoziţia de la Consiliul Judeţean Arad poate fi viziată, gratuit, până pe data de 4 iunie, între orele 9-17.

Primul centru de iconari pe sticlă din Transilvania a fost în satul Nicula din judeţul Cluj.

Specialiştii au căzut de acord că meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă începe aici în preajma anului 1750 şi se datorează contactelor cu centrele din Austria, Boemia, Moravia şi Slovacia.

În scurt timp, acest meşteşug ajunge să devină, în localitate, un fenomen de masă ce a dus la o producţie masivă de icoane pe sticlă.

Cauza acestui fapt o reprezintă, pe de o parte numărul mare de pelerini care veneau la Nicula să se închine vestitei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul pictată de iconarul Luca din satul Iclod şi donată mănăstirii Nicula în anul 1681.

Această icoană ar fi lăcrimat continuu între 15 februarie şi 12 martie 1699 atrăgând o mulţime de credincioşi care la plecare doreau să aibă o amintire de la pelerinajul făcut.

Această amintire consta, de regulă, într-o icoană pe sticlă. Pe de altă parte prezenţa în Transilvania a numeroase fabricii de „glăjărie” (sticlărie) asigura foarte lesne materia primă necesară iconarilor.

Trebuie menţionat faptul că pentru ţăranii din satul Nicula ocupaţia principală era agricultura şi creşterea vitelor, pictarea icoanelor fiind o îndeletnicire secundară având menirea de a completa bugetul familial.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS