Arad: Două palate vechi de 130 de ani vor fi reabilitate

Două palate care au o vechime de aproximativ 130 de ani și în care funcţionează licee, vor fi complet reabilitate cu un buget de peste 33 de milioane de lei, bani obţinuţi de Primăria Arad prin Programul Naţional de Dezvolare Locală.

Ambele clădiri sunt în stare de degradare avansată şi au beneficiat de reparaţii minime în ultimele decenii, deși se află în centrul arhitectural al municipiului Arad.

Palatul Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” se regăseşte pe lista Monumentelor Istorice, clădirea având aproximativ 130 de ani vechime.

Construcţia imobilului a început în 1888, când a fost ridicată aripa de pe bulevardul Dragalina, iar între 1912 şi 1913 a fost construită aripa de pe str. 1 Decembrie 1918. În anii 1970 s-a construit și cel de-al doilea corp de clădire.

Ultima intervenţie asupra clădirii a avut loc în 2004, când s-au făcut preponderent consolidări şi doar finisajele spaţiilor afectate, fără a se interveni la tâmplărie, finisaje extinse şi instalaţii.

Peste 15 miliaone de lei cu TVA inclus vor fi folosiţi la reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire A şi B, atât în zona spaţiilor pentru învăţământ, sport, cantină, spaţii administrative cât şi la modernizarea sălii festive, precizează un comunicat al Primăriei Arad.

În ceea ce priveşte reabilitarea Colegiului Economic, lucrările sunt estimate la 18,4 milioane de lei cu TVA şi prevăd, între altele, refacerea faţadei şi recondiţionarea tâmplăriei exterioare şi interioare.

Palatul Colegiului Economic a fost construit tot la sfârşitul secolului XIX și finalizat în 1889, iar acum se află în stare avansată de degradare.

Potrivit Primăriei Arad, în etapa următoare vor fi organizate licitaţiile pentru atribuirea şantierelor, iar în 2018 vor începe lucrările.

Durata de realizare a investiţiei este 24 de luni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS