Arad: Autoritățile au luat măsuri speciale după ce în Ungaria există mai multe focare de gripă aviară – AUDIO

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a luat măsuri speciale în condiţiile în care în Ungaria există mai multe focare de gripă aviară, cel mai apropiat focar de gripă aviară fiind situat la circa 60 de kilometri de judeţul Arad.
S-au făcut controale la toate fermele de pui din judeţ, iar proprietarii nu au voie să îşi lase păsările libere, pentru că există pericolul infestării de către păsările călătoare.
Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud, spune că s-au luat măsuri speciale.
Odată ce am fost informaţi de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ne-am alertat, am luat măsuri speciale. Toţi colegii mei au fost în teren la fermele care sunt crescătoare de găini sau de pui. Cele 5 ferme din judeţ au fost vizitate de către colegii mei, proprietarii au fost instruiţi asupra posibilităţii apariţiei a bolii, a simptomatologiei, s-au recoltat probe din aceste ferme. Probele sunt la noi la DSVSA, le analiză, până acum nu avem probleme deosebite. Fac un apel la primăriile din judeţul Arad, i-am informat pe toţi în scris, asupra obligativităţii ţinerii păsărilor închise pe toată această perioadă pentru că există posibilitatea infectării acestora prin păsările sălbatice care tranzitează în acest moment judeţul nostru“, a spus Viorel Agud.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Medicii au insistat la ca proprietarii de ferme să păstreze regulile impuse în asemenea cazuri.
Să păstreze măsurile de biosecuritate, care sunt cele mai importante, filtru, accesul interzis al persoanelor neautorizate, al maşinilor care nu prezintă documente că au fost dezinfectate şi a măsurilor generale de protecţie”, a adăugat șeful DSV Arad.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Şi importurile de carne de pasăre din Ungaria sunt controlate.

Verificăm la depozitele care se aprovizionează cu produse din carne din ungaria asupra legalităţii documentelor sanitar veterinare însoţitoare şi nu sunt probleme până în acest moment„, a spus Viorel Agud.

Cele 5 ferme de păsări din judeţul Arad au în medie câte 15.000 de capete fiecare.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS