Confidenţialitate

Aproximativ 400 de persoane au sosit la Curtea Supremă, pentru primul termen în dosarul Revoluției

Aproximativ 400 de persoane, răniţi la Revoluţia din decembrie 89 sau rude ale celor decedaţi, au ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La Curtea Supremă are loc vineri primul termen în dosarul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de comiterea unor infracţiuni contra umanităţii.

Acest prim termen este unul de cameră preliminară, ceea ce înseamnă că nu începe judecarea inculpaţilor, ci că magistraţii analizează legalitatea probelor trimise de procurori.

Sunt 5.000 de persoane din toată ţara pe care judecătorii le vor audia pe parcursul procesului.
Judecata va începe probabil anul viitor, dar numai după ce judecătorii vor soluţiona cererile şi excepţiile ridicate de inculpaţi, dar şi de către părţile civile şi Asociaţia 21 Decembrie 1989.

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a invocat şi el mai multe probleme.

“Sînt o grămadă de controverse, în interiorul actului de sesizare, și care în mod evident conduc la imposibilitate de stabilire a obiectului judecării cazului”, a spus Adrian Georgescu la sosirea la Curtea Supremă.

Dosarul ”Revoluţiei” a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi general (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.