Confidenţialitate

Aproape 16 milioane de euro vin de la CE ca despăgubiri pentru pesta porcină

România va primi anul acesta un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirile acordate în cazul pestei porcine africane în acest an, a declarat astăzi președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Robert Chioveanu.

“Săptămâna trecută am avut la Bruxelles întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene și cu șefii serviciilor veterinare din statele membre și am prezentat o informare la zi cu stadiul actual al focarelor de pestă porcină africană la nivelul României, dar și un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere și control al PPA.

Cel mai important lucru (..) am reușit să publicăm o decizie grant care prevede acordarea a 15,813 milioane de euro pentru România, în 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despăgubirii în cazul pestei porcine africane, dar și a unei plăți de 50%, respectiv 6 milioane de euro pentru 2018 și 7,5 milioane de euro pentru 2019.

Acești bani vor veni însă anul viitor. Este o realizare a serviciilor veterinare faptul că împreună cu echipa mea, am beneficiat de credibilitate și cei de la CE ne-au dat tot sprijinul. Ne-au propus să avem experți de la Comisie, începând cu luna ianuarie-februarie, astfel încât această nouă strategie să fie în concordanță cu prevederile europene și să putem accesa și alte fonduri pentru politici de piață”, a spus șeful ANSVSA.

El a precizat că au fost prezentate CE măsurile pe care le are în vedere pentru combaterea PPA, dificultățile cu care se confruntă autoritățile pentru gestionarea eficientă a bolii, dar și faptul că planul actual a fost asumat doar de ANSVSA.

Noua strategie pentru PPA va fi finalizată la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, după care ea va fi aprobată de Grupul Național de Experți și în funcție de bugetul alocat va fi avizată de Ministerul Agriculturii.

Conform datelor prezentate de ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în prezent în România în 242 de localități din 26 de județe, cu un număr de 670 de focare, în alte 10 județe fiind diagnosticate doar cazuri la porci mistreți.

De la prima apariție a virusului PPA în România, în 2017, au fost omorâți 542.459 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreți.