Confidenţialitate

APIA: Numărul înmatriculărilor de mașini noi a crescut cu 62% în iunie 2024 comparativ cu iunie 2023 | AUDIO | GALERIE FOTO

Numărul înmatriculărilor de mașini noi a crescut cu aproape 62 la sută în luna iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. O arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România potrivit cărora s-au cumpărat peste 20 de mii de mașini noi luna trecută. Cele mai multe – în București și județul Ilfov. La polul opus, stau județele Cluj, Timișoara sau Iași, spune președintele APIA – Dan Vardie.

Dan Vardie, președintele APIA: „Avem orașul București unde numărul de mașini noi înmatriculate este de aproape 3 ori mai mare decât mașinile second-hand”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem orașul București unde numărul de mașini noi înmatriculate este de aproape 3 ori mai mare decât mașinile second-hand. Iar în județul Ilfov, al doilea după București, este aproape la egalitate. Surprinzător pentru noi – au fost cele mai bogate județe care sunt, evident, Cluj, Constanța, Timișoara, Iași, unde lucrurile nu sunt așa, ci pe dos. Și cel mai greu de înțeles ca și trend este Clujul unde este invers – de 3 ori mai multe mașini second-hand decât mașini noi”, a spus Dan Vardie.

Autoturismele electrificate au înregistrat o creștere de peste 27 la sută în timp ce mașinile pur electrice înregistrează o scădere de 46 de procente luna trecută, comparativ cu iunie 2023.

Reducerea valorii ecotichetelor din programul Rabla Plus a influențat piața mașinilor pur electrice, spune Dan Vardie, președintele APIA

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Reducerea programelor Rabla Plus la jumătate. Impactul a fost chiar mai mare decât ne-am așteptat și noi la APIA. Oamenii au reacționat negativ. Au reacționat după mentalitatea <<Mi-ai luat banii. Eu aveam 10.000-11.000, tu mi-ai luat banii>>. Asta este, din păcate, mentalitatea. În al doilea rând, modalitatea de aplicare a programelor Rabla Plus nu a fost îmbunătățită, ci a rămas așa și în continuare sunt operatori care nu pot să se înscrie în program că asta este regula la AFM”, a mai spus Dan Vardie.

Parcursul pieței auto – S1 2024. Ajustarea prognozei APIA pe următoarele 6 luni

Sursa foto: APIA

Citește și: Canicula afectează mersul trenurilor. Anunțul făcut de CFR despre întârzierile din perioada următoare | AUDIO