Confidenţialitate

Apel la consumul responsabil de apă, înaintea valului de caniculă. Arafat: „DSU o asigură doar pe cea menajeră, nu și pe cea potabilă” | AUDIO

Judeţele Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Alba, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dloj, Olt şi Teleorman sunt joi sub avertizare cod galben de caniculă. În weekend, temperaturile resimțite se vor apropia de 45 de grade Celsius.

În contextul secetei care afectează multe zone din țară, Raed Arafat a precizat că DSU poate interveni pentru asigurarea apei menajere, cu cisterne, dar nu și pentru cea potabilă:

„Pentru problema cu apa și cu raționalizarea apei sau cu lipsa apei în unele localități, vom asigura sprijinul la nevoie de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru apă menajeră, dar nu pentru apă potabilă. Apa potabilă, dacă va fi nevoie, va fi asigurată sub formă de apă îmbuteliată de către autorități și dacă este nevoie se poate apela inclusiv la hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Încă n-am ajuns în această situație, să fie nevoie de așa ceva, dar suntem atenți la acest aspect.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Există posibilitatea ca în unele localități autoritățile să impună restricții la utilizarea apei potabile.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a făcut un nou apel pentru un consum rațional de apă: să nu folosim apa potabilă pentru a uda în grădină:

„Restricțiile pot viza domenii de activitate dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza, într-o localitate unde nu există piscine și unde nu există cluburi, acolo probabil că apa este folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipa și acolo pentru că, chiar dacă ne pare rău pentru roșiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut și pentru nevoile casnice este apă scumpă, motiv pentru care, mai ales în această perioadă, trebuie să avem grijă s-o folosim doar pentru ce trebuie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock