Confidenţialitate

Apel cu întârziere al ANSVSA: Nu mai consumați produse Brădet, fabricate în februarie. Alertă și de la Comisia Europeană

Apel cu întârziere al autorităților române, în scandalul produselor lactate de la fabrica argeșeană Brădet. Nu mai consumați produsele de la această firmă dacă le aveți acasă, spune președintele Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Andrei Butaru a precizat, astăzi, că încă de la începutul lunii peste 20 de tone de produse de la Brădet au fost retrase de pe piața din România și distruse.

Însă, abia astăzi oficialii spun că și alte produse ar avea probleme, iar unele dintre acestea, fabricate în luna februarie s-ar mai regăsi și în frigiderele românilor.

”Acțiunea de retragere de pe piața națională a produselor lactate Brădet, toate produsele fabricate în luna februarie. Acestea, putem să spunem clar că sunt retrase pe lanțurile comerciale. Există posibilitatea ca să mai fie în casele proprii, dar pe această cale îi anunțăm că nu trebuie să mai consume aceste produse care au fost incriminate. Vorbim de cu totul alte alimente care au fost incriminate pe parcursul anchetei, după ce noi am închis fabrica de brânză proaspătă.”, a declarat Andrei Butaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, în România au fost distruse peste 20 de tone de produse lactate, fabricate în luna februarie. La fel s-a întâmplat și cu cele care au ajuns în Germania, Italia, Belgia și Spania.

”În 1 martie 2016 s-au prelevate probe și din alte produse lactate ale firmei Brădet, pe care s-a pus sechestru sanitar-veterinar și de la cele două spitale cu care firma avea contract. În 2 martie s-a verificat ferma furnizoare de lapte și s-au prelevat probe de lapte crud materie primă, trimise la ISPV pentru analiză. Pe 3 martie participarea ANSVSA la conferința ACDC, cu următoarele recomandări: se va extinde ancheta și se vor preleva probe din unitățile de procesare, ambalaje, probe de pe filtrele de pasteurizare de la fermele furnizoare de lapte și probe de fecale. În 5 martie ferma Brădet anunță retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie. În 6 martie primim listele de distribuție ale clienților din România, și aici se găsesc 20.364 kg, întreaga cantitate retrasă și distrusă, și din statele membre: Spania 10.385, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108, Italia 6.517 kg. După declanșarea alertei în Italia, au fost primite documentele de retragere din Madrid 1.112 kg, Italia 546, iar restul documentelor urmează să sosească pe măsura finalizării retragerii.”, a mai declarat Andrei Butaru, care a precizat că în 7 martie listele de distribuție au fost transmise Comisiei Europene pentru a se stabili încadrarea în tipul de notificare.

Scandalul a izbucnit la sfârșitul lunii trecute când autoritățile au descoperit că un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci produs la Brădet era contaminat cu E. coli. Patronul a închis atunci toată fabrica. Ulterior, s-a descoperit că 3 din 7 angajați cu E.coli patogen, aveau în corp verotoxina, substanță toxică ce poate provoca sindrom hemolitic uremic.

Între timp, Comisia Europeamă a emis o alertă privind posibila existență a bacteriei E.coli în brânza de oaie din România.

Alerta a fost emisă după ce autoritățile din Italia au semnalat cazul unui copil diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic: consumase brânză contaminată cu E.coli, produsă de firma Brădet din județul Argeș.

Comisia Europeană anunță că brânza din lapte de oaie care ar putea fi contaminată cu E.coli este comercializată în general în România, Italia, Germania și Franța.

Toate statele membre sunt sfătuite să facă verificări în rețeaua de distribuție, deoarece există riscul ca brânza de oaie provenită din România să conțină bacteria E.coli și în acest caz, riscul de îmbolnăvire este ridicat.

Alerta a fost emisă de comisia Europeană în urma unei sesizări făcute de Italia. Experții italienii au analizat în două laboratoare diferite probe de brânză de burduf produsă de firma românească Brădet, iar ambele institute au confirmat prezența bacteriei E.coli.

Analizele au fost făcute după ce un copil român de 1 an și două luni a fost internat la Florența cu sindrom hemolitic uremic.  Familia copilului a cumpărat pe 1 martie brânză de burduf, pe care au consumat-o 5 zile mai târziu. Toți s-au simțit rău, iar cel mic a fost dus de urgență la spital.