Confidenţialitate

Apar noi focare de pestă porcină

Un număr de 18 focare de pestă porcină africană, dintre care 17 la porcii domestici şi unul la mistreţ, au fost confirmate până în prezent în judeţul Bihor, a informat miercuri Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Focarele au fost confirmate în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană.

Focarele au fost diagnosticate în localităţile Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuţ, Cheşereu, Cubulcut şi Albiş – la porcii domestici, respectiv la porcii mistreţi în Cubulcut, pe un fond de vânătoare.

Stare de alertă și în județul Brăila din cauza răspândirii pestei porcine africane.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a raportat astăzi 10 focare de boală și mii de animale sacrificate.

Au fost instituite noi măsuri de limitare a răspândirii pestei – transmite corespondenta Europa FM, Emanuela Turcu.

Judeţul Giurgiu se află sub cod roşu de atenţionare privind posibilitatea apariţiei pestei porcine africane.

Potrivit recomandărilor ANSVA, medicii veterinari din judeţ face verificări în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, pentru a preveni introducerea în România a unor produse de origine animală prin care se poate transmite virusul Pestei porcine africane – potrivit corespondentei Europa FM, Camelia Sachetti.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.