Confidenţialitate

Antony Blinken, vizită surpriză în Ucraina: „M-am întors la Kiev pentru a arăta sprijinul nostru neclintit” | AUDIO

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit marți dimineaţă, 14 mai, la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul Statelor Unite. Oficialul american va promite susținere în continuare într-un moment în care Rusia desfăşoară o ofensivă în regiunea Harkov, notează agenția France Presse.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Antony Blinken, aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte din Polonia şi urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean.

Această vizită, care nu a fost anunţată în prealabil, vine la câteva săptămâni după votul Congresului american de deblocare a unui pachet financiar masiv pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Ajutorul era aşteptat de Kiev de mai multe luni. Tensiunile din politică internă de peste ocean – în plin an electoral – au amânat de mai multe ori luarea unei decizii.

Statele Unite furnizează prin acest ajutor – printre altele –  sisteme antiaeriene Patriot şi muniţii pentru artilerie.

Fluxul de ajutor este de aşteptat să continue într-un ritm accelerat, în contextul în care Washingtonul depune eforturi să recupereze lunile pierdute în timp ce Congresul încerca să ajungă la o înţelegere asupra asistenţei acordate Kievului.

Vizita diplomatului are ca scop reasigurarea Ucrainei privind sprijinul american în contextul intensificării luptelor pe frontul de est și extinderea atacurilor rusești la Harkov.

Ultima vizită a unui înalt oficial american în Ucraina datează din martie, când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, s-a deplasat la Kiev.

Sursa foto: Secretary Antony Blinken / X

Citește și: Trucul la care apelează localnicii din Napoli pentru a scăpa de costurile mari ale asigurărilor | AUDIO