ANSVSA: Amenzi și două tone de produse alimentare confiscate

 Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi în valoare de 785.910 lei pentru nerespectarea normelor de siguranţă alimentară, în urma controalelor efectuate în perioada 5-20 decembrie în 4.592 de unităţi de industrie alimentară, pieţe şi unităţi de vânzare cu amănuntul, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 1.858 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne), 65 de litri de lapte şi 7 kg de peşte.

Pentru neregulile identificate în timpul controalelor au fost aplicate 294 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 785.910 lei, şi s-au emis patru ordonanţe de suspendare şi trei ordonanţe de interzicere a activităţii. Reprezentanţii direcţiilor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA), cu sprijinul inspectoratelor de poliţie judeţene, au realizat în perioada menţionată şi 427 de controale în trafic, notează Agerpres.

În urma controalelor realizate în trafic, au fost confiscaţi 11 porci vii cu greutatea totală de 1.030 kg şi 4 carcase de porc cu o greutate de 513 kg. Porcii au fost eutanasiaţi şi carcasele distruse. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare, pentru a fi distruse.

Printre deficienţele identificate şi sancţionate se află: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul cărnii şi al produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane (PPA); transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.

Autoritatea reaminteşte cetăţenilor că pot sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor la call center-ul ANSVSA0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

De asemenea, ANSVSA precizează faptul că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane, iar comercializarea cărnii de porc ne-expertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 de lei.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS