Confidenţialitate

ANPC: Restaurantele trebuie să treacă în meniuri, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs | AUDIO

Explicații de la Protecția Consumatorului: restaurantele mai au timp până la 15 martie să treacă în meniuri numărul de „E-uri” pe care îl conține fiecare produs pus la vânzare. Noile reguli îi nemulțumesc pe patronii de din domeniul HoReCa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordinul prevede actualizarea meniurilor din restaurante cu detalii suplimentare referitoare la ingredientele pe care produsele puse la vânzare le conțin, inclusiv numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Acesta va fi trecut în paranteză sub forma 5E, dacă produsul conține cinci euri, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Acesta mai spune că „Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici vând produse similare ca aspect şi gust produselor cu care suntem familiarizaţi, adică folosesc creme vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură”.

În acest caz, operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit acel produs.

Regula, care intră în vigoare din 15 martie, va fi valabilă inclusiv pentru unitățile care vând mâncare online.

Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de la finalul anului trecut, însă a fost amânată de ANPC după ce patronii de restaurante au spus că au nevoie de timp pentru a face schimbarea. Aceștia au criticat măsura, spunând că în acest fel meniurile vor deveni foarte stufoase.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Citește și: Perioada de reduceri în magazine a început. Sfaturile ANPC pentru a cumpăra în siguranță | AUDIO