Confidenţialitate

ANP îl contrazice pe Liviu Dragnea: În 2016, în penitenciare, au murit 98 de deținuți, o treime de boli cronice

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cere Ministerului Justiţiei să prezinte o situaţie cu numărul persoanelor care au murit în pușcării, însă Administrația Penitenciarelor a făcut publice cifrele încă de săptămâna trecută.

Potrivit ANP, anul trecut, 98 de persoane au murit în penitenciare, de  3 ori mai puțin decât în libertate.

Liviu Dragnea a evocat aseară, la sediul PSD şi decesul omului de afaceri Dan Adamescu în cursul nopţii de luni spre marţi. Doar că Adamencu a murit într-un spital privat, în care era internat.

”Totuşi, azi-noapte a murit un om în penitenciar. Acel om nu fusese condamnat la moarte. Eu cred că Ministerul Justiţiei, în foarte scurt timp, să arate câţi au murit în închisorile din România, că poate e bine ca toţi să ştim”, a spus preşedintele PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 20 ianuarie, după ce liderul PSD a justificat proiectele de ordonanță privind grațierea și amnistia cu situația gravă din închisori, Administrația Penitenciarelor a prezentat cifre.

”În anul 2016, corespunzător unui efectiv mediu de 27984 de persoane aflate în custodia ANP, s-au înregistrat un număr de 98 decese respectiv 3,5 la mia de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistica oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori).  (…) Decesele au avut ca şi cauze principale afecţiunile medicale cronice/cazuri în fază terminală. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca şi cauză a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016. Comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca si cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total”, se arată în situația prezentată de șeful ANP.

Decese prin suicid au fost 11 cazuri.

ANP spune că din acest punct de vedere, din statistica oficială a Consiliului Europei rezultă că sistemul penitenciar românesc se află mult sub rata incidenţei suicidului la nivel European.

Șeful Administrației Penitenciarelor a explicat și că, anul trecut, au fost create  679 locuri noi de cazare, după ce s-au făcut investiții. Cele mai multe locuri s-au înființat la penitenciarul București Rahova-155. Iar în acest an, vor fi create alte 200 de locuri, la penitenciarul din Bacău.

De asemenea, adaugă ANP, s-au realizat lucrări de reparaţii în 2.657 camere de deţinere, care au costat peste 7,7 milioane de lei, cu 203% mai mult decât în 2015.

Raport ANP privind investițiile și decesele înregistrate în ultimii 2 ani