Confidenţialitate

ANM: Cod portocaliu de ploi și vijelii, duminică

Meteorologii au emis o averizare cod portocaliu de ploi și vijelii, valabilă de duminică seară, 02 iulie, ora 20, până luni seară, 03 iulie, ora 23.

Vor fi ploi însemnate cantitativ și în general o instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău.

Instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale,  frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50…70 l/mp și pe arii restrânse 80…90 l/mp.

De asemenea, tot de duminică noapte va fi cod galben de ploi, în sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 și 50 l/mp.

Județele vizate: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Ilfov, Călărași, Giugiu, București, Mureș, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș Severin. 

COD ROȘU DE CANICULĂ

În prezent, 19 județe din sudul, estul și sud estul țării sunt sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi ce pot atinge și 43 de grade la umbră. Codul expiră diseară, la ora 21.

Vizate sunt județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Cãlãraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brãila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasã de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzãu, Vrancea, Bacãu şi Neamţ.

Se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade.

COD GALBEN DE INSTABILITATE ATMOSFERICĂ ȘI PLOI 

Din această seară intră apoi în vigoare un cod galben de instabilitatea atmosferică în nordul, centrul și parțial vestul țării.

Din seara zilei de sâmbătă până duminică dimineața (1/2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania și Moldova, precum și în zona Carpaților Meridionali și în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp și punctiform 35…45 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei și al Munteniei.