Confidenţialitate

ANM: Cod portocaliu de ninsoare și viscol în mai multe județe, la început de aprilie

Administrația Națională de Meteorologie a transmis, marți, un cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în mai multe județe din țară și un cod galben de ninsori pentru cea mai mare parte a țării.

Potrivit ANM, în intervalul 04 aprilie, ora 10:30 – 05 aprilie, ora 14.00, în cea mai mare parte a Moldovei, Carpații Meridionali și Orientali în special la altitudini de peste 1.400 metri este cod portocaliu de  ninsori abundente, temporar viscolite și strat consistent de zăpadă.

În cea mai mare parte a Moldovei și în Carpații Meridionali și Orientali în special la altitudini de peste 1.400 metri va continua să ningă, temporar viscolit (rafale de peste 55…65 km/h) și se va depune strat consistent de zăpadă, anunță meteorologii.

Totodată, în același interval, este în vifoare un cod galben de intensificări ale vântului, predominant ninsori și strat de zăpadă.

Astfel, între 04 aprilie, ora 10:30 – 05 aprilie, ora 14.00, vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia și Moldova unde rafalele vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.

La munte, în Transilvania și local în Maramureș vor fi precipitații, predominant ninsori, temporar viscolite și se va depune strat de zăpadă.

În ceea ce privește restul teritoriului, local și temporar vor fi precipitații, moderate cantitativ, sub formă de ploaie în sud și sud-est și mixte în rest.

În vest, vântul va avea intensificări de scurtă durată.

Pentru Capitală, ANM a transmis o atenționare specială. Astfel, între 04 aprilie ora 10:30 – 05 aprilie 09:00, vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Temporar va mai ploua, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 55…65 km/h și trecător după-amiaza posibil de peste 70 km/h.

Temperatura maximă, cu 10 grade sub media acestei perioade, se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de 3…5 grade.

În București și Ilfov, din cauza vântului puternic au fost avariate 32 de mașini, au căzut și 40 de copaci, 6 stâlpi de electricitate și un semafor.

Evitați trecerea prin apropierea copacilor înalți și prin dreptul panourilor publicitate sau prin dreptul clădirilor vechi sau în construcție – sunt recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Ana Covașniuc, sublocotenent ISU București Ilfov:

„ISU București Ilfov a gestionat 61 de intervenții, 54 în București și 7 în Ilfov (…). Vă recomandăm să evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi ușor dislocate, precum și imobilelor aflate în construcție, să sitați activitățile desfășurate în teren deschis sau la înălțime, închideți toate ferestrele locuinței, evitați atingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Vreme rea în majoritatea zonelor din țară. Ninsori și viscol la munte, ploi și vânt puternic în sud și București | VIDEO