Confidenţialitate

ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică, emis pentru 9 județe din România | AUDIO

În timp ce aproape toată țara se topește sub efectul temperaturilor caniculare, în nouă județe a fost emis cod galben de instabilitate atmosferică. Sunt posibile furtuni și grindină până diseară la ora 22:00 în Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Galați, Vrancea, Băcău și partea de Vest a județului Neamț.

Marina Antonescu, meteorolog ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică până la 22:00

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru județele din sudul Moldovei, din nordul Dobrogei și din jumătatea de est a Munteniei a fost emis un cod galben, valabil până diseară la ora 22:00. Așadar, aici așteptăm frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului de 55 – 70 de kilometri pe oră, vijelii, averse de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 30 de litri pe metru pătrat și, posibil, grindină”, a explicat Marina Antonescu, meteorolog ANM.

Pe de altă parte, un cod portocaliu de caniculă va afecta zone din Oltenia şi din cea mai mare parte a Munteniei, inclusiv Bucureștiul, unde se vor înregistra 38-39 de grade Celsius.

În restul țării este cod galben de căldură.

Marina Antonescu, meteorolog ANM: Codul galben, dublat de un cod portocaliu pentru Oltenia și Muntenia

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Au fost emise două coduri generale: un cod galben pentru azi și mâine în sudul, sud-estul, vestul și local în centrul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și, prin urmare, și indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, iar maximele vor fi în general între 33 și 37 de grade. Acest cod galben este dublat și de un cod portocaliu pentru Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei – aici așteptăm să se înregistreze temperaturi maxime în general de 38 – 39 de grade”, a mai explicat Marina Antonescu, meteorolog ANM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O nouă săptămână de caniculă în emisfera nordică. Meteorologul Silviu Grigore explică cum va fi vremea în România săptămâna viitoare | AUDIO