Confidenţialitate

ANKARA: Parlamentul turc autorizează trimiterea armatei în Libia

Parlamentul turc a autorizat, joi, o intervenţie militară în Libia pentru a sprijini guvernul de la Tripoli, relatează Al Jazeera.

Propunerea regimului condus de Recep Erdogan, susținută de aliații naționaliști, a obținut 325 de voturi “pentru” şi 184 “împotrivă”. Guvernul va putea decide momentul lansării operațiunii și durata acesteia.

Opoziția turcă și unele țări, precum Egiptul, denunță planul unei intervenții pe tărâm libian, de teama unei escaladări a situației în regiune.

Ankara susține guvernul de uniune naţională cu sediul la Tripoli, despre care Recep Erdogan susține că i-a cerut sprijinul.

Într-o discuție telefonică, președintele SUA, Donald Trump, l-a avertizat pe omologul turc asupra riscurilor pe care le presupune operațiunea, pe care a descris-o drept “interferență străină” în “situația internă complicată din Libia”.

Cabinetul lui Fayez al-Serraj este recunoscut pe plan internaţional și luptă pentru putere împotriva unei administraţii rivale, care deține controlul în estul Libiei și este condusă de mareşalul Khalifa Haftar, bănuit de intenții autoritariste.

De la înlăturarea dictatorului Muammar Gaddafi de o coaliție condusă de Franța, în 2011, Libia nu și-a regăsit stabilitatea politică.