ANISP: Țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT și smart city vor fi ratate

Reacții în lanț după anunțurile făcute de reprezentanții Guvernului privind noile taxe și impozite pe care ar plănui să le introducă din 2019. Asociația Naționala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) susține că țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT și smart city vor fi ratate dacă va fi adoptată ordonanța de urgență anunțată în urmă cu o seară de Ministerul de Finanțe.

”Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează investițiile. Țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor albe (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) – vor fi ratate. Acest lucru va antrena frânarea creșterii economice viitoare a României.

Suprataxarea industriei de telecomunicații duce la creșterea tarifelor către utilizatorii finali. Ca efect secundar, creșterea numărului de abonamente Internet și/sau servicii telecomunicații mobile va încetini.

Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează mediul concurențial. În prezent, competiția pe piața serviciilor de telecomunicații este foarte intensă. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situează undeva la o medie de 5%, iar uneori trec și în teritoriul negativ (în anumiți ani companiile înregistrează pierderi). Dacă la acest mediu ultra-competitiv se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile. Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene.

Suprataxarea industriei de telecomunicații contravine legislației românești și europene privind telecomunicațiile. Astfel: (a) ANCOM trebuie să perceapă tarife care să îi asigure buna funcționare și nimic mai mult (conform art. 12 a directivei 2002/20/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind autorizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice); (b) Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 impune statelor membre să identifice măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice. ANISP îți exprimă speranța că factorii de decizie vor lua în calcule argumentele raționale de mai sus și că vor renunța proiectul în cauză. De asemenea, ANISP este deschisă la dialog și își oferă toată expertiza celor interesați”, transmite Asociația Naționala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) .

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS