Confidenţialitate

Anisie: A început procedura de licitaţie pentru ultimele două loturi de tablete școlare

Ministrul Educaţiei a declarat, luni seara, că până în prezent au fost atribuite, în urma licitaţiilor, contractele pentru achiziţia ultimele două loturi de tablete școlare.

“Deja pentru ultimele două loturi a început procedura de licitaţie”, a spus Monica Anisie. Potrivit acesteia, numărul unităţilor de învăţământ care funcţionează în scenariul roşu ar putea creşte, de aceea achiziţiile trebuie făcute cât mai rapid.

“Avem o problemă, să spunem aşa, din punct de vedere al distribuirii acestor tablete. Încă din primul moment am realizat evaluarea în vederea alocării financiare pentru achiziţia de tablete. Încă din luna mai deja, prin hotărâre de Guvern, au fost alocaţi bani pentru achiziţionarea a peste 250.000 de tablete. A fost o evaluare iniţială, realizată de către directorii unităţilor de învăţământ şi de către inspectoratele şcolare”, a explicat șefa Educației, care a adăugat că a fost alocat bugetul necesar şi s-a realizat o licitaţie de către ONAC şi “au fost atribuite 82.000 de tablete unui operator economic şi aproximativ 109.000 unui alt operator economic”.

“Deja pentru ultimele două loturi a început procedura de licitaţie, dar aş vrea să spun, pentru că au existat aceste întârzieri, noi am luat şi alte măsuri (…) Dacă astăzi avem 338 de unit de învăţământ aflate în scenariul roşu, aşa cum s-a spus, există posibilitatea să fie mai multe unităţi de învăţământ în acest scenariu şi de aceea este important să realizăm aceste achiziţii cât mai rapid. ONAC este responsabil de acest lucru, Ministerul Educaţiei a dat banii necesari pentru achiziţie, prin urmare trebuie să se realizeze câ mai rapid”, a adăugat Monica Anisie.

O altă achiziţie a MEC se va finaliza în 9 octombrie, vizând laptopuri, camere web şi table interactive pentru peste o mie de licee.

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a reluat, în 14 septembrie, procedura privind achiziţionarea de dispozivite conectate la internet. Contractul vizează cumpărarea, prin negociere directă, a peste 167.000 de dispozitive.

”Având în vedere începerea noului an şcolar 2020 – 2021, sub incidenţa stării de alertă, în situaţia de faţă determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivel naţional, suspendarea activităţilor didactice de predare, evaluare, care presupun interacţiunea faţă în faţă, poate să fie dispusă de autorităţile din domeniu când situaţia epidemiologică o impune. În condiţiile unei potenţiale limitări a interacţiunii la clasă/cursuri este imperios necesar asigurarea resurselor educaţionale adecvate şi implicit secţiunea raporturilor juridice în privinţa asigurării dreptului fundamental la învăţătură, potrivit căreia Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate în calitate de instituţie abilitată urmează să deruleze în regim de urgenţă, în numele şi pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării, procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare având ca obiect achiziţionarea de dispozitive Electronice cu conexiune la internet necesare facilitării activităţilor didactice la distanţă”, se arată în anunţul ONAC.