Confidenţialitate

Anim’est, la start

Ajuns la a 12-a ediţie, Anim’est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animaţie, începe cu proiecţii găzduite de Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol şi Apollo111.

Până pe 8 octombrie, The Comics Edition celebrează benzile desenate, una dintre cele mai semnificative şi constante surse de inspiraţie pentru filmul de animaţie, potrivit organizatorilor.

Anim’est sărbătoreşte în cadrul unui proiect special – Gopo ReAnimation Night – 60 de ani de când cineastul român Ion Popescu-Gopo a primit premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Invitatul special va fi canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi artişti creatori de benzi desenate.

Pe toată durata festivalului, vor fi proiectate câteva dintre cele mai îndrăgite lungmetraje de animaţie realizate după benzi desenate, titluri cunoscute precum „Persepolis”, unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului trecut, premiat la Cannes, câştigător a două Premii Cesar şi nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA; „Tintin et le temple du soleil” / „Tintin and the Temple of the Sun”, varianta din 1969, recondiţionată; sau „Chico & Rita”, nominalizat la Oscar şi desemnat cel mai bun film de animaţie de Academia Europeană de Film în 2011.

Anim’est este singurul festival din România care propune laureatul ediţiei pe lista filmelor selectate pentru Premiile Oscar, la secţiunea scurtmetraj de animaţie.

Anim’est, între 29 septembrie şi 8 octombrie