Confidenţialitate

Ministrul Apărării, reacție privind bruiajul Rusiei asupra sistemelor GPS din zona Mării Negre: „Este felul în care Rusia se comportă în regiune nu de acum, ci de mai multă vreme” | AUDIO

Reacție de la ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, privind bruiajul realizat de Rusia asupra sistemelor GPS din zona Mării Negre.

„România este preocupată de această problemă. Rusia a apelat la astfel de tactici de mai multă vreme”, susține Angel Tîlvăr.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Evident, astfel de acțiuni pun în sistem de atenție pe cei care sunt obligați și care au posibilitatea să monitorizeze astfel de incidente. Evident, cel mai mult are de suferit navigația maritimă, motiv pentru care, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul Guler, ministrul Apărării din Turcia, componenta de siguranță în ceea ce privește navigația pe Marea Neagră a ocupat un loc important pe agendă. Ne preocupă, evident că nu ne dorim așa ceva și monitorizăm. Este felul în care Rusia se comportă în regiune nu de acum, ci de mai multă vreme”, a spus ministrul Apărării.

Continuă ancheta în cazul navei care s-a scufundat în Marea Neagră – sâmbătă – aproape de Sfântul Gheorghe. O ipoteză luată în calcul este afectarea sistemelor GSP de bruiajul Rusiei.

Citește întreaga știre aici: Navă scufundată în Marea Neagră. Trei marinari sunt dați dispăruți

De altfel, un raport întocmit de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă – aflat în cadrul minsiterului de Externe – a arătat că la începutul lunii mai a existat o perturbare a sistemelor de navigație aeriană în zona de est a țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Gheorghiță Vlad, despre motivele accelerării întăririi Armatei: Prognoza pe care o facem include și scenarii privind probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară | AUDIO