Confidenţialitate

Angajații cu copii de până în 8 ani ar putea lucra de acasă 4 zile pe lună | AUDIO

Angajații care au copii cu vârsta până în 8 ani vor putea lucra 4 zile pe lună de acasă – așa prevede un proiect depus recent la Senat. De această facilitate va putea beneficia doar unul dintre părinți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost inițiat de parlamentari PNL și prevede că salariații cu copii în vârstă de până la 8 ani vor putea beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună în care să muncească de acasă sau să presteze telemuncă, cu excepția situațiilor în care locul de muncă nu permite acest lucru.

Cererea poate fi depusă doar de unul dintre părinți și va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu beneficiază de această facilitate.

Chiar dacă vor lucra de acasă timp de 4 zile lunar, salariații vor fi asimilați celor care își desfășoară activitatea la locul de muncă, fără a le fi afectate salariul și sporurile.

Inițiatorii proiectului spun că modificarea legislativă e necesară, deoarece o directivă europeană privind echilibrul între viața privată și cea profesională prevede formule flexibile de lucru și obligația fiecărui stat membru de a se asigura că angajații cu copii de până la 8 ani și îngrijitorii au acest drept de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire.

Inițiatorii notează că echilibrul între viața privată și cea profesională este o provocare pentru mulți părinți din cauza programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, iar acest aspect influențează negativ inclusiv ocuparea forței de muncă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proiect PSD depus la senat: Sălile de jocuri de noroc, în afara localităților. Mărturia unui bărbat dependent de jocurile de noroc: „Mi-am băgat viața la joc și nu am câștigat niciodată nimic” | AUDIO