Confidenţialitate

Andrei Baciu: Din 15 martie, oricine se poate înscrie pe o listă de așteptare pentru vaccinarea anti-Covid | AUDIO

Lista va fi disponibilă pe platforma de programare folosită și acum. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, spune, la Europa FM, că înscrierea pe lista de așteptare nu este echivalentă cu programarea la vaccinare, dar este o rezervare a ordinii de imunizare:

„În momentul în care se dă drumul efectiv la etapa a 3-a, undeva în aprilie, persoana respectivă să stea liniștită că deja a fost programată fără să mai facă chestia asta într-o grabă. Va primi un mesaj de confirmare, având la dispoziție 24 de ore să reconfirme disponibilitatea pentru data și ora prestabilită. Locurile vor fi alocate ulterior, însă știm practic cine trebuie vaccinat și unde se va desfășura efectiv vaccinarea. În momentul în care intri în platforma de programare, o să vezi anumite centre din proximitate, poți să selectezi centrul respectiv și o anumită disponibilitate. Disponibilitatea va fi când centrul respectiv se deschide pentru etapa a 3-a și atunci, în ordinea celor înscriși în lista de așteptare, vor fi contactați toți cei care s-au înscris, pentru a confirma ora și data în centrul respectiv de vaccinare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Etapa a III-a de vaccinare nu va începe însă înainte de finalizarea etapei a II-a, destinată persoanelor în vârstă, bolnavilor cronic, cadrelor didactice și altor persoane care desfășoară activități esențiale.

Deocamdată, din cele peste 6 milioane de oameni din aceste categorii, doar aproape un milion au primit cel puțin prima doză.

În martie, se vor adminstra celor din etapa a 2-a alte peste 2 milioane de doze, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, în interviul acordat  Europa FM:

„Pentru martie știm foarte bine ce o să primim. O să primim în jur de 2,5 milioane de doze, de la cele 3 companii, plus, la data de 11 martie, este așteptat un anunț din partea Agenției Europene a Medicamentului pentru un al patrulea vaccin, vaccinul produs de Johnson & Johnson, care tocmai ce a primit aprobare în Statele Unite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre cei vaccinați în etapa a II-a cu Astra Zeneca ar putea fi persoane care au peste 55 de ani, dar nu mai mult de 65, mai spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății:

„Noi am solicitat comisiilor de specialitate o analiză, tocmai pentru a ridica această recomandare. Așteptăm rezutatul și recomandările din partea comisiilor științifice din cadrul Ministerului Sănătății.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.