Confidenţialitate

Andreea Răducan: „Sportul de performanță cere niște sacrificii și nu toți copiii sunt dispuși azi să facă lucrul acesta” | VIDEO

Invitata Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri a fost campioana olimpică și multipla campioană mondială, gimnasta Andreea Răducan. Ce este disciplina și care este secretul sportului? Ce este performanța și cum facem să-i învățăm pe copii să se bucure și să aibă curajul să facă lucruri mărețe?

Andreea Răducan: Copiii fac ce văd în casă

„Uităm că, de obicei, copiii fac nu întotdeauna ceea ce le spunem, ci ceea ce văd în casă. Părinții ar trebui să înțeleagă asta și poate dacă nu au un echipament sportiv, poate nu au posibilitatea financiară să-și facă un abonament la o sală sau să-i ducă la un sport unde într-adevăr trebuie să plătești – mersul cu bicicleta, găsim într-un parc o masă de ping-pong unde poți să joci cu copiii. Orice formă în aer liber îi ajută pe copii”, a explicat gimnasta la Europa FM.

Andreea Răducan: Disciplina, primul lucru pe care l-am învățat când am intrat în sala de sport

„Primul lucru pe care eu l-am învățat la vârsta de patru ani când am intrat în sala de gimnastică a fost să învăț ce înseamnă disciplina. De la faptul că antrenorul, doamna antrenoare ne-a aliniat: <<Bună seara! Stânga împrejur, acum alergare!>>.

Nimeni nu ieșea din cuvântul antrenorului pentru că exista și risc de accident dacă Doamne ferește o sportivă sărea într-o parte și alta în altă parte. Deci disciplină și educație – asta cred că este mesajul”, a mai spus Andreea Răducan la Europa FM.

Andreea Răducan: Sportul unește oameni

Dacă am înțelege ce bine ne-am face dacă am face un lucru relativ mărunt, pornind de la o listă cu ce ai de făcut în ziua respectivă. Și azi când nu am antrenamente, lucrurile cele mai importante le trec într-o agendă și de fiecare dată am o mare mulțumire când la sfârșitul zilei sau al săptămânii am reușit să bifez ceea ce mi-am propus.

Asta înseamnă disciplină și asta se educă în timp. Dar dacă am înțelege cât de bine ne face sportul atunci când ieșim în aer liber. Nu numai faptul că arăți bine, dar toate gândurile care poate nu ar trebui să fie în mintea ta, reușești să-ți faci prieteni.

Dacă te uiți la eveniment de alergare, oamenii acolo trec prin anumite perioade în care în timpul unui maraton au tendința să se oprească, să renunțe. Acolo este întotdeauna cineva care să treacă pe lângă tine să-ți spună <<Hai, nu te lăsa!>>. Este o formă de încurajare, de socializare ceea ce nu poate să fie decât frumos. Nu degeaba spunem că sportul unește oameni”, a spus Andreea Răducan.

Andreea Răducan, despre sportul de performanță: „Sportul de performanță cere niște sacrificii și nu toți copiii sunt dispuși azi să facă lucrul acesta”

„Am să spun din ceea ce simt – pentru că nu mai sunt în sala de gimnastică, iar contactul și cu alte persoane din alte domenii mă ajută – îmi dau seama că ce se întâmplă în sport este o radiografie a societății noastre.

Sportul de performanță cere niște sacrificii și nu toți copiii sunt dispuși azi să facă lucrul acesta. Oamenii vor ca lucrurile să se întâmple repede, bine, mult din punct de vedere financiar, dar fără prea mult efort.

Ori sportul nu prea îți oferă aceste lucruri – cere multă răbdare, multă muncă, când ai reușit să obții niște rezultate atunci deja ești recunoscut, dar nu aș merge neapărat numai după a câștiga medalia, ci a nconștientiza câte lucruri importante înveți în acest parcurs”, a mai spus Andreea Răducan la Europa FM.

Andreea Răducan, despre curajul de a-și dori lucruri mărețe

„Este un subiect foarte important de discutat modul în care le transmitem copiilor mesajul de fapt de a avea curaj să-și dorească lucruri mărețe. Eu nu am avut lucrul acesta când eram mică, deși eram foarte susținută de părinții mei.

Dar nu aveam niciun fel de acces la informații, nu prea știam nimic despre performanță. Abia târziu când tata îmi citea din cartea scrisă de Ioan Chirilă despre Nadia am început să învăț câte ceva”, a spus Andreea Răducan la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Mădălina Dobrovolschi și Andreea Răducan

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Sorin Paveliu, despre sistemul de sănătate românesc: Se încalcă drepturile unor oameni care nu au capacitatea să se apere pentru a-i favoriza pe alții care nu cer ei, dar beneficiază | VIDEO