Confidenţialitate

Sorin Paveliu, despre sistemul de sănătate românesc: Se încalcă drepturile unor oameni care nu au capacitatea să se apere pentru a-i favoriza pe alții care nu cer ei, dar beneficiază | VIDEO

Amenințările funcționarilor din CNAS că vor bloca sistemul au readus în atenție felul în care funcționează sistemul asigurărilor de sănătate, blocat adesea și când nu sunt proteste. Despre sistemul de sănătate din România, despre problema concediilor medicale, dar și despre inechitățile atunci când vine vorba despre serviciile medicale, Tudor Mușat a vorbit la Europa FM, în emisiunea „Piața Victoriei” cu doctorul Sorin Paveliu – expert în politici de sănătate.

Tudor Mușat: În mijlocul acestei discuții despre protestele funcționarilor de la casele de asigurări de sănătate care amenință cu blocarea sistemului dacă nu primesc mai mulți bani probabil că și dumneavoastră, ca și mie, vi s-au născut următoarele întrebări: ce mai este de blocat la acest sistem care oricum pare tot timpul blocat? Dacă tot cer bani acești funcționari oare ce livrează și în general ce ne livrează Casa Națională de Asigurări de Sănătate nouă, celor care contribuim? Drept pentru care am considerat că este momentul pentru o nouă discuție pe tema aceasta. Îl am invitat azi pe doctorul Sorin Paveliu – expert în politici de sănătate.

„Marea problemă a funcționarilor din Casa de Asigurări este că ei lucrează cu furnizori de servicii, nu lucrează numai cu cifre”

Tudor Mușat: De unde trebuie începută discuția despre cum să primim ceva de banii pe care îi dăm statului – unii dintre noi chiar de două ori – prin contribuțiile la asigurările de sănătate?

Sorin Paveliu: „Nu știu dacă este corect să începem o asemenea discuție legându-ne de funcționarii de la casele de asigurări. Este o problemă generală în ultimă instanță. Dacă ar fi să ne întoarcem la situația particulară aflată pe titlurile din această zi – pentru că încă se află în grevă – oamenii aceia fac o muncă foarte dificilă cu mare responsabilitate și care are o responsabilitate.

Uneori cereau sau la un anumit moment dat cereau ca salariile să fie identice cu cele din Ministerul de Finanțe pentru că este un domeniu greu. În realitate, marea problemă a funcționarilor din Casa de Asigurări este că ei lucrează cu furnizori de servicii, nu lucrează numai cu cifre, ci interacționează de dimineață până seara, fiecare având un număr de clienți în spate și fiecare din acești clienți întâmpină probleme. Nu este o muncă ușoară. Acum să nu exagerăm, să creadă cineva că este de tras la jug. Este o muncă pe care și-o asumă, pe care funcționarii respectivi și-o doresc și optează pentru ea”.

„Această povară a fost pusă la Casa Națională de Asigurări în mod greșit. A fost transferată de la Ministerul Muncii”

Tudor Mușat: Foarte multe companii pot da exemple în care deconturile pentru concediile medicale au întârziat în cel mai bun caz cu lunile, doi ani – doi ani și jumătate, trei ani. Și sume importante. Și atunci te întrebi: este de vină sistemul? Sunt de vină funcționarii? Sunt de vină lefurile? Dacă sistemul implică proceduri atât de greoaie, de ce oamenii mai cer bani? Înseamnă că lucrează într-un mediu în care puțin primesc, puțin oferă.

Sorin Paveliu:Aș vrea să punctez ceva aici: în primul rând, chiar nu mă pricep deloc la partea de concedii medicale. E un subiect care excede și interesul și competența mea.

În al doilea rând, aceste amânări la plată sunt de fapt niște împrumuturi. Ele sunt niște împrumuturi mascate făcute cu forța din buzunarul celor care dau concedii. Cei de la stat nu contează pentru că sunt tot din bugetul de stat, iar la angajatorii privați de fapt li se iau niște bani cu împrumut – ceea ce este total incorect.

Și în al treilea rând – și cu asta închei orice discuție pe tema concediilor medicale: această povară a fost pusă la Casa Națională de Asigurări în mod greșit. A fost transferată de la Ministerul Muncii către Casa Națională de Asigurări după ideea că aici sunt oameni care se pricep la diagnostice și că pot face controale și pot verifica pe cei care dau concedii medicale. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Și a rămas doar povara fără niciun fel de îmbunătățire”.

„Noi avem o clasă politică extrem de ipocrită”

Tudor Mușat: Cum am spus, această discuție despre salariile funcționarilor este pretextul sau resortul care declanșează o nouă discuție despre ce oferă sistemul de sănătate contribuabililor săi. Și, de fapt, întrebarea fundamentală asta este: cum de noi avem mereu aceste probleme cu medicamentele compensate. Cu analizele. Mereu ni se spune că se termină plafonul – formularea celebră. Plus toate aceste formalități legate de concedii, de altceva. De ce sistemul nu ne oferă pe măsura așteptărilor și pe măsura contribuțiilor?

Sorin Paveliu: „Este simplu: noi avem o clasă politică extrem de ipocrită. Mai ales – îmi pare rău să o spun – că există un partid care fiind pe stânga și făcându-și din persoanele cu venituri mici ca un fel de target niciodată nu au optat să spună <<Nu ne ajung banii. Suntem prea săraci pentru orice ați cere>>. În realitate asta este. Noi avem un buget de 5,5% din PIB”.

„Tocmai cei care sunt foarte bogați fac analize de cost-eficacitate”

Sorin Paveliu: „Hai să ne uităm în curtea nemților. De ce? Pentru că absolut la orice tratament, orice beneficiu de sănătate se acordă populației noi întâi ne uităm cum este în Vest, inclusiv în Germania. Acolo au o alocare din PIB care este dublă la o cifră absolută a PIB-ului de patru ori mai mare – deci patru ori doi fac opt. La niște costuri care în Sănătate sunt la fel ca în Vest avem un buget de opt ori mai mici.

Ori în condițiile în care te confrunți cu această insuficiență a resurselor și cu așteptări total nesustenabile, dar întreținute de către clasa politică apar permanent aceste sincope. Poate că modul cel mai simplu în care am putea rezolva acest conflict este să facem uz la cost-eficacitate.

Noi vorbim de foarte multe ori, auzim în știri că nu există o fișă de calcul la nu știu ce lege. În Sănătate, în realitate, tocmai cei care sunt foarte bogați fac analize de cost-eficacitate la fiecare act. De ce este important? Această sărăcie este împărțită aproape exclusiv în mod inechitabil”.

„Se încalcă drepturile unor oameni care nu au capacitatea să se apere și să ceară pentru a-i favoriza pe alții care nu cer ei, dar beneficiază”

Sorin Paveliu: „Se încalcă drepturile unor oameni care nu au capacitatea să se apere și să ceară pentru a-i favoriza pe alții care nu cer ei – că nu am văzut nicio grevă a pacienților – dar care beneficiază de asistență medicală dn partea unor potentați ai vremii.

Mă refer la cei care sunt conducători în Sănătate, în special din centrele universitare care au acces la clasa politică și de aceea obțin resurse mari și pot oferi medicină de vârf – de multe ori asemănătoare cu cea din Vest, dar în detrimentul a foarte multor altor persoane care de fapt nu acced la îngrijiri de sănătate așa cum ar trebui”.

Sorin Paveliu, despre inechitatea în sistemul de sănătate din România

Tudor Mușat: Apropo de această inechitate, dacă ne putem gândi la contribuții, ai putea să spui <<Eu contribui dacă am venituri din dividende sau chirii – contribui de două ori. Cum se face că nici eu și nicio persoană cu venituri mai mici nu avem niciunul acces la un CT făcut la timp?>>.

Sorin Paveliu: „Aproape că aș spune că este o problemă de comunicare, dar de fapt este o ascundere a principiilor de funcționare a sistemului de asigurări, așa cum a fost el înființat în 1996. Și s-a plecat de la câteva principii, iar unul dintre principii este cel al solidarității: altfel spus, fiecare inclusiv necontributivitatea sau contribuția foarte mică din partea celor săraci. Acest principiu nu este încălcat, dar în mod paradoxal este încălcat în partea aceea cu ghilimele – cei lipsiți de venituri foarte mari în sensul în care au apărut foarte multe gratuități, multe excepții”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sindicaliștii din Casele de Asigurări de Sănătate au renunțat la protest. Deputații au votat proiectul de lege care va crește salariile din domeniu | VIDEO