Confidenţialitate

Andreea Moldovan spune că și medicii de familie vor putea testa pacienții pentru coronavirus | VIDEO

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că se pregătește un ordin prin care și medicii de familie să poată face teste pentru coronavirus.

Invitată de Alice Iacobescu la Piața Victoriei, Andreea Moldovan spune că autoritățile au în continuare o capacitate mare de testare pentru coronavirus, în ciuda testării scăzute a populației:

„Statul român poate să testeze mai mult. Nu s-a schimbat acest lucru. Este o adresabilitate mult mai scăzută a populației, dorim foarte mult să creștem acesibilitatea pentru testare a populației.”

Din acest motiv, secretarul de stat în Ministerul Sănătății spunecă se lucrează la oformulă prin care și medicii de familie să ajute la creștere numărului de testări:

„Să avem mai multe centre de testare, care să fie la îndemână și să fie cu o plajă mai mare de disponibilitate. În pasul urmmător se va face această testare și în cadrul medicilor de familie, cât de curând, se lucrează la acel ordin. Mă deranjează foarte mult că nu putem face niște lucruri mai repede, sunt deranjată că pașii sunt mai lenți, dar efectiv sunt niște targeturi pentru testare mai accesibilă, în care populația să fie ajutată să se testeze. Pe asta lucrăm din greu și sper ca nu peste mult timp să venim cu această testare.”

Cât despre informațiile zilnice referitoare la testele efectuate în fiecare localitate, care de obicei nu sunt făcute public, medicul Andreea Moldovan spune că se lucrează la o mai mare transparentizare a datelor:

„Vor fi în curând, ne dorim această transparentizare, nu avem nimic de ascuns. Oamenii sunt doritori să știe exact pe ce situație stăm, știu aceste date se vor transparentiza în curând. E important să avem acele date care ne ajută și nu ne dau răspunsuri incomplete.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: