Confidenţialitate

Andreea Esca, la Deșteptarea României: Femeile câștigă mult mai greu un post pentru că dau naștere copiilor | VIDEO

Andreea Esca a fost invitată de Cătălin Striblea la Deșteptarea României, pentru a vorbi despre cariera unei femei în  România, în contextul în care 4 din 5 români consideră că treburile casnice trebuie făcute de femei, iar 80% dintre femei s-au ocupat de treburile casnice, în pandemie.

Andreea Esca spune că este vorba de o inegalitate de șanse între femei și bărbați, din simplul fapt că femeile trebuie să pună pauză la carieră pentru a da naștere unui copil:

„Cred că femeile câștigă mult mai greu un post pentru că noi, vrând, nevrând, suntem cele care dau naștere copiilor. În timpul acesta, apare un bărbat care nu are de făcut copii și care poate avansa. Nu e vina nimănui, dar după ce ai trecut de un post important și ai făcut și un copil, normal că îți e greu să renunți și nu vrei.”

În schimb, Andreea Esca spune femeile ar trebui plătite în mod egal cu bărbații, atunci când vine vorba despre aceleași locuri de muncă, în contextul în care studiile arată că salarizarea femeilor este mai mică cu 10% față de cea a bărbaților, pe un post similar.

„Atunci când o femeie este pe același post ca un bărbat, nu mi se pare deloc normal să aibă o altă salarizare.”

Andreea Esca a amintit de o conferință la care a participat în urmă cu ceva vreme, în care erau prezentate inegalitățile salariale de la Hollywood:

„Am fost acum câțiva ani la o conferință la Cann, pe sare o ținea Salma Hayek, ea spunea că un bărbat într-un rol principal câștigă mai mult decât o femeie într-un rol principal. Ba mai mult, scenaristul îi dă posibilitatea de a modifica scenariul, pentru a avea mai multe replici.

Adică tu nu poți să-i dai mai mulți bani lui Robert de Niro decât lui Meryl Streep. Dar nici nu mi se pare  normal să nominalizezi la Oscar trei filme regizate de un bărbat și 3 regizate de o femeie.”

Urmăriți emisiunea integrală: