Confidenţialitate

Anchetă Știrile Europa FM: Senatorul PSD Cristian Marciu a candidat ilegal în 2016, deși a fost declarat incompatibil

Senatorul PSD Cristian Marciu a candidat ilegal în 2016, după cum arată o anchetă a ştirilor Europa FM. Este exact acel parlamentar pentru care procurorii fac acum anchetă la Senat pentru a vedea de ce senatorii nu l-au exclus până acum, deşi exista o sentinţă veche de 4 ani.

Mergând pe firul faptelor, jurnalistul Europa FM Sonia Teodoriu a constatat că, în 2016, când declara pe proprie răspundere că întruneşte condiţiile legale pentru a candida, Cristian Marciu avea, de fapt, interdicţia în vigoare.

Senatorul Marciu a fost consilier judeţean şi chiar vicepreşedinte al Consiliului judeţean Giurgiu când Agenţia de Integritate a constatat că făcea şi afaceri cu instituţiile din subordine, ceea ce este ilegal.

Deşi are raport de incompatibilitate şi a pierdut în instanţă lupta împotriva Agenţiei de Integritate, Cristian Marciu a candidat în toamna lui 2016 declarând pe proprie răspundere că are dreptul să candideze.

Numai că legea (Art. 25) interzice să mai ocupi o funcţie publică timp de 3 ani după ce ai pierdut funcţia pentru care ai fost declarat incompatibil. Cristian Marciu a declarat că respectă legea deşi trecuseră doar 4 luni din termenul de 3 ani.

Avocata lui susţine că ar fi o lacună a legii şi dă vina pe cei care puteau să împiedice candidatura, dar nu au făcut-o.

“Dacă cineva avea dubii cu privire la depunerea candidaturii, în special Agenția de Integritate, făcea contestație, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai avea dreptul să se facă contestație și în momentul validării candidaturii, ceea ce din nou nu s-a întâmplat. Dacă nu trebuia să candideze, de ce nu a luat ANI o poziție în acest sens atunci?”, a declarat avocata lui Marciu, Mădălina Andrei.

De ce nu a intervenit chiar Agenţia de Integritate când domnul Marciu a candidat aparent nelegal, în 2016? Este o întrebare pe care ştirile Europa FM o adresează reprezentanţilor ANI, dar încă aşteptăm răspuns la solicitarea scrisă.

De ce parlamentarii nu au luat atitudine când au constatat că e o problemă cu mandatul colegului lor senator? Ne-a dat o explicaţie sumară liberalul Daniel Fenechiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritatea Electorală Permanentă dă vina pe lege. Preşedintele instituției, Constantin Mituleţu Buică, spune că Agenția de Integritate funcționează după reglementări neclare:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dar Autoritatea Electorală Permanentă, ca și Agenția de Integritate, se numără printre instituțiile care ar putea propune modificarea unei legi ambigue, remarcă preşedinta asociaţiei Funky Citizens, Elena Calistru, care subliniază și că Parlamentul i-a protejat pe incompatibili, care au și votat modificări la o lege ce îi viza direct:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ieri (miercuri) s-a aflat că procurorii fac o anchetă in rem la Senat să descopere de ce Cristian Marciu este încă senator, deşi există o sentinţă judecătorească în ceea ce îl priveşte.

Datele scoase la lumină acum de ancheta Europa FM ne arată că procurorii ar trebui să meargă şi mai departe cu ancheta şi să investigheze dacă de la început candidatura lui Cristian Marciu a fost legală sau s-a bazat pe un fals în declaraţii.