Anchetă penală la centrul bucureștean de dializă unde zeci de pacienți s-au infectat cu noul coronavirus

Procurorii fac cercetări la un centru privat de dializă din Bucureşti, unde 74 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus, iar 15 au decedat.

Personalul este acuzat că nu a luat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei.

”Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti a fost înregistrat, la data de 27.05.2020, dosarul penal cu nr. 4272/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art.352 alin.2 şi 5 din C.P. În fapt, s-a reţinut că o unitate medicală din Bucureşti nu a respectat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, fapt care a condus la infectarea cu COVID 19 a unui număr de 74 de persoane, dintre care 15 au decedat”, a transmis, joi, Ministerul Public.

„Urmare a sesizării înregistrate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi aspectelor sesizate. Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a prezumției de nevinovăție”, adaugă comunicatul.

Centru privat de dializă a fost amendat cu 30.000 de lei, în luna martie, de Direcția de Sănătate Publică Bucureşti.

La momentul respectiv, erau confirmate doar 9 cazuri.

Inspectorii au stabili că nu au fost instituite măsuri pentru limitarea/prevenirea infectării, nu era asigurată o distanţă minimă corespunzatoare în spaţiul de aşteptare/recepţie pentru pacienţi, personalul nu purta echipament complet, nu se respectau procedurile şi protocoalele de lucru privind curăţenia şi dezinfecţia, trajul pacienţilor se face în recepţie/aşteptare
și nu a fost efectuată dezinfecţia terminală după ce s-a ştiut de primul pacient confirmat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS