Confidenţialitate

Anchetă la Ministerul Educației. Anul școlar 2016-2017 a început cu manuale auxiliare neautorizate

Anchetă internă la Ministerul Educației– actualul ministru susține că, anul trecut, în septembrie, elevii de clasa a 4-a au primit manuale auxiliare neautorizate.

Școlile au cumpărat, așadar, manuale care nu aveau acceptul Ministerului Educației.  

Dacă se va constata că au existat și alte ilegalități, vor fi sesizate și alte instituții ale statului, spune Liviu Pop.

Ministrul așteaptă rezultatul anchetei săptămâna viitoare.

Am constatat cu surprindere că anul trecut s-au vândut în unitățile școlare auxiliare la copiii de clasa a IV-a, neautorizate și neacreditate de Ministerul Educației Naționale. Deci  toți copiii de clasa a IV-a, în septembrie, au primit manuale – auxiliare – neautorizate. Adică un singur auxiliar a fost autorizat anul trecut, la Limba Engleză. Am demarat din punctul acesta de vedere o anchetă internă. Aștept săptămâna viitoare să avem finalizată această anchetă, să vedem care sunt editurile care au vândut aceste manuale, care a fost circuitul. Nu știu dacă au fost eliberate chitanțe și toate lucruile sunt în regulă. Dacă va fi nevoie vom sesiza și alte instituții ale statului”, a spus Liviu Pop.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Să amintim, de la începutul lunii august, niciun manual auxiliar nu mai este valabil, până la finalizarea unei evaluări.

Verificările sunt făcute de Ministerul Educației, în parteneriat cu inspectoratule şcolare și cu asociaţile de părinţi.


Manualele pentru elevii de clasa a-V-a

Ministrul Liviu Pop s-a angajat, în debutul ședinței de Guvern de astăzi, să rezolve problema manualelor pentru elevii de clasa 5-a.

Încă sunt contestații nesoluționate la alte manuale, dar în cel mult 2 luni cărțile vor ajunge pe băncile elevilor, spune Liviu Pop.

În opt săptămâni să ajungă toate manualele la copiii de clasa a V-a. Copii de clasa a V-a care anul trecut au primit manualele, fiind în clasa a IV-a, în 19 decembrie. Evident, actul normativ prin care vrem să punem capăt acestei sarabande este în lucru la nivelul ministerelor, mai ales că începe retipărirea manualelor pentru clasa întâi și a doua. Este din punctul acesta de vedere o mare problemă. Încă mai avem contestații nesoluționate la manualele de clasa a doua de acum 3 ani de zile. Adică soluția legislativă am propus-o: trecerea Editurii Didactice și Pedagogice în subordinea ministerului, iar aceste manuale să fie editate doar de EDP”, a adăugat ministrul Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.