Confidenţialitate

Anchetă în cazul fetei de 20 de ani care a murit de COVID-19 la Vaslui | AUDIO

Ministrul Sănătăţii a cerut o anchetă în cazul pacientei în vârstă de 20 de ani care a murit, la Vaslui, în urma infecției cu noul coronavirus.

Fata din oraşul vasluian Murgeni este cea cea mai tânără victimă a COVID-19 din România.

“Am discutat, este o pacientă din (oraşul – n.red) Murgeni, judeţul Vaslui, care, pe lângă obezitate, avea ca patologie un retard mintal. Rămâne să vedem dacă a existat undeva un caz princeps sau e un caz princeps într-o anchetă epidemiologică care a fost greşit gestionată şi tratată târziu. Rămâne să avem fiecare caz în parte ca şi evaluare”, a spus Nelu Tătaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul s-a aflat la Vaslui și la Iaşi, sâmbătă, pentru a verifica şi analiza împreună cu autorităţile administrative şi medicale evoluţia situaţiei generate de pandemia de coronavirus.

Potrivit lui, în prezent, la nivel național sunt peste 1.300 de cadre medicale infectate, cele mai multe fiind la Suceava.

“Rămân căminele de bătrâni din judeţul Suceava, avem cămine de bătrâni şi în judeţul Hunedoara, dar nu doar căminele de bătrâni. Sunt şi căminele în care sunt persoane cu afecţiuni neuropsihice, care sunt de toate vârstele. Gândiţi-vă că acum două săptămâni ne bucuram că avem 120 de cazuri noi luni, marţi am avut 306 cazuri noi din care 301 erau din căminul de la Sasca. Sunt în continuare focare în desfăşurare. Sunt în continuare focare care trebuie gestionate. Nu putem să le gestionăm decât dacă avem un personal medical valid şi o Direcţie de Sănătate Publică capabilă şi aptă să facă anchete epidemiologice complete”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a atras atenția, sâmbătă, că pericolul reprezentat de noul coronavirus nu a trecut.

“Încă nu am trecut hopul! Prefer să evaluez [situația – n. red] în fiecare zi, să evaluez fiecare unitate medicală, fiecare focar care se naște. Avem încă focare în constituire. Nu discutăm nici de relaxare! Nu discutăm decât de precauție, de prudență, de respectarea unor reguli, de respectarea distanțării sociale, de respectarea izolării voluntare la domiciliu, dacă vrem ca, după 15 mai, să ne gândim la o relaxare. Deocamdată, vreau să sperăm la acea relaxare, nu să ne gândim”, a spus ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Avem trei zile care, altădată, erau zile de vacanţă, suntem după două luni în care răbdarea populaţiei a fost pusă la încercare, dar oamenii trebuie să înţeleagă că răbdarea este pentru ei. Am avut momentul sărbătorilor pascale, gestionat bine, iar dacă şi momentul 1-3 mai va fi gestionat bine, va însemna şi o speranţă la relaxare (…) Ne aşteptăm pentru octombrie-decembrie la un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem de acest val.“, a adăugat ministrul Nelu Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, sâmbătă, alte 165 de infecții cu noul coronavirus.

Bilanțul epidemic urcă la 12.732 de cazuri în România.

Numărul deceselor a ajuns la 755.

La ATI, în acest moment, sunt internați 265 de pacienți.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.547 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.302 de persoane. Alte 20.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 190.540 de teste.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a îndeamnat, sâmbătă, populația la răbdare în așteptarea deciziilor privind o eventuală relaxare a restrițiilor impuse de epidemie.

“S-a văzut că majoritatea a stat acasă și în familie, dar au mai fost și situații în care au fost încălcate recomandările. Încă nu am ajuns la faza în care să fim relaxați și să spunem că totul a trecut! Pot să apară noi focare, noi probleme (…) Mai avem de așteptat! Noi sperăm ca 15 mai să rămână data în care luăm decizia de a începe relaxările, dar dacă situația se înrăutățește, vă dați seama că acest lucru nu se poate face”, a spus Raed Arafat, sâmbătă, la Digi 24.

Dacă nu sunt respectate regulile de igienă și de distanțare socială, poate urma o creștere a cazurilor, regională sau națională, a atras atenția secretarul de stat.

Secretarul de stat a admis că reducerea numărului de infecții este una care oferă optimism, dar tendința trebuie să se mențină susținut pentru a ne gândi la o relaxare graduală a restricțiilor.

Șeful DSU a a mai adăugat că numărul testelor a crescut semnificativ.

Raed Arafat insistă, totodată, ca cetățenii să poarte măști de protecție facială, pentru că nu se știe cine este infectat și cine nu.

În ce privește o eventuală nouă ordonanță de urgență, secretarul de stat a spus că e posibil să apară, în cazul în care vor fi focare în dezvoltare.