Confidenţialitate

Anchetă GSP: 13 victime ale incendiului din Colectiv au murit din cauza infecțiilor din spitale

Până cA autoritățile să-și asume problemele din spitalele românești, presa scoate, din nou, la iveală neregulile din sistemul sanitar.

13 dintre victimele incendiului din clubul Colectiv au murit din cauza infecțiilor din saloanele în care au fost internate, arată Gazeta Sporturilor.

Jurnaliștii au primit o parte dintre dosarele răniților internați în 4 spitale din București:  Sf. Pantelimon, Spitalul de Arși, Spitalul Municipal de Urgență și Sf. Ioan.

Corpul de Control al Guvernului și Ministerul Sănătății au început controale privind infecțiile nosocomiale din spitale, dar rezultatele întârzie să apară.

 

Denumită BACTERISTAN, ancheta Gazetei Sporturilor arată că 13 victime ale incendiului din clubul bucureștean Colectiv au murit din cauza septicemiei.

Jurnaliștii susțin că spitalele refuză să le dea familiilor acestora dosarele cu analize, probabil de frica unor eventuale procese.

Redactorul-șef al GSP,  Cătălin Tolontan, susține că o parte dintre dosarele victimelor au ajuns la jurnaliști.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Avem 13 documente, 13 dosare integrale furnizate de medici sub protecția anonimatului, pentru că medicii au vrut ca aceste analize să fie scoase la iveală de vreme ce spitalele refuză să dea dosarele medicale familiilor îndoliate ale morților de la Colectiv.

Toate cele 13 cazuri din 4 spitale bucureștene sunt cazuri de oameni care au murit în septicemie în spital, în București și în stăinătate având bacterii.

Există un caz cu 7 bacterii, există un alt caz cutremurător în care 2 dintre bacterii sunt insensibile la orice antibiotic cunoscut”, a spus Cătălin Tolontan, pentru Europa FM.

Medicii spun că au ales să dea dosarele jurnaliștilor pentru că se așteaptă să fie declarați vinovați atunci când statul va pierde procesele intentate de familiile victimelor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului – Dan Suciu – spunea ieri că se fac verificări  în toata țara referitoare la infecțiile din spitale.

Nu ştiu activitatea Corpului de control, ştiu însă că este în curs un control pe infecţiile nosocomiale. Dacă au fost la un spital anume şi când asta, nu ştiu să vă spun, dar controlul pe infecţiile nosocomiale a Corpului de control este în curs, împreună cu Corpul de control al Ministerului Sănătăţii. E un control comun, dar nu am un calendar de acţiuni“, a spus Suciu.

Printre bacteriile care au dus la moartea răniților se numără E-coli, forme ale stafilococului auriu, dar și alte bacterii rezistente la orice tip de antibiotic folosit în spitalele din țară.

Spitalele bucureștene de la care provin dosarele sunt Sf. Pantelimon, Spitalul de Arși, Spitalul Municipal de Urgență și Sf. Ioan.