Confidenţialitate

Anca Tîrcă, expert în educație: Guvernul are greva pe care o merită. „România Educată”, un proiect eșuat. O grevă care nu se va solda cu o victorie va produce dezastru în sistem | AUDIO

Anca Tîrcă, expert în educație, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. „Greva aceasta are o miză extraordinară pentru sistemul nostru de educație”, spune Anca Tîrcă. „O grevă care nu se va solda cu o victorie va produce dezastru în sistem”, adaugă experta în educație. Anca Tîrcă subliniază că modul în care guvrnanții au răspuns la solicitările profesorilor a fost deranjant, mai ales din partea președintelui României și a soției sale care sunt, la rândul lor, profesori: „Eu sunt înlemnită de asemenea reacții”.

Anca Tîrcă a coordonat numeroase programe privind îmbunătățirea actului educațional în școli. Printre aceste programe se află și „Starea de bine în școli”. Întrebată de Marcel Bartic cum se poate gestiona o stare de bine în această perioadă de grevă, experta în educație a spus că: „Acum câteva minute am ieșit dintr-un curs cu niște profesori dintr-o comună. Am ieșit tristă pentru că mă uitam la profesori cât sunt de interesați, cât sunt de blânzi, serioși… Toți profesorii acestei școli sunt în grevă, dar și-au făcut timp să mai învețe câte ceva”.

Anca Tîrcă: „Guvernul are greva pe care o merită”

„Mi-am dat seama că este o ruptură cumplită acum între decidenți și școli. Sunt două lumi și două realități diferite și s-a ajuns aici. Guvernul are greva pe care o merită. Această grevă este un decont plătit pentru incompentența cu care au guvernat în ultimii 3 ani.

În școli s-au acumulat multe frustrări, multe nemulțumiri în această perioadă grea de după pandemie. În multe școli din țările civilizate există un cuvânt cheie: recover. La noi nu s-a făcut nimic pentru însănătoșirea sistemului. Nu am avut programe de recuperare a pierderilor de învățare, de reducere a anxietății profesorilor și copiilor, nu am avut cercetări și studii care să analizeze starea de fapt și care să poată sta la baza unor intervenții sistemice”, a explicat Anca Tîrcă la Europa FM.

Anca Tîrcă, despre „România Educată”: „Un proiect eșuat” / „Profesorii nu mai au încredere”

Cât despre proiectul România Educată, Anca Tîrcă a spus că: „Este un proiect eșuat, după părerea mea. Am sperat că acest proiect va aduce o schimbare majoră în sistem, dar din nefericire este un proiect eșuat”.

„Este foarte clar că tot efortul s-a concentrat în această direcție – România Educată. Nu i-a interesat ce se întâmplă în școli. Nu au elaborat Legea Salarizării. Dacă se ocupau de ea poate nu se mai ajungea la această grevă. Noi nu avem în acest moment nici măcar un draft al acestei legi”, a explicat Anca Tîrcă.

„Profesorii nu mai au încredere. Orice declarație, orice document, cum ar fi acest memorandum… nu mai au credit. Profesorii nu mai au încredere în ce vine din partea decidenților și în tot ce înseamnă declarații politice[…] După atâtea situații în care au fost înșelați, ei sunt foarte circumspecți”, a mai spus Anca Tîrcă.

Anca Tîrcă: „M-a deranjat modul în care s-a răspuns solicitărilor profesorilor. Și din partea domnului președinte și din partea soției… eu sunt înlemnită de asemenea reacții”

Anca Tîrcă: „Ce m-a deranjat pe mine: modul în care s-a răspuns solicitărilor profesorilor. Atitudinea pe care au avut-o… Au fost foarte multe manipulări, știri false, s-a mers pe atitudinea de dezbinare. A fost un fel de pumn în gură pus profesorilor și greviștilor. Am așteptat din partea unor miniștri care sunt educați și se ocupă cu educația mult mai multă empatie, dialog, comunicare eficientă. Și din partea domnului președinte și din partea soției… eu sunt înlemnită de asemenea reacții. Unde este tactul pedagogic al profesorilor cand îi cerți pe profesori?

Dovezi că trăim în lumi paralele. Nu am văzut un mesaj pentru elevi de la ministerul Educației – un mesaj cald, empatic al ministerului Educației. Îi vedeam și pe cei cu care am făcut cursul azi: a-ți păstra cumpătul și echilibrul emoțional este o provocare serioasă pentru oamenii școlii. Ei suferă. Nu am văzut angajații Ministerului, doamna ministru… putea să se ducă în școli, să vorbească cu oamenii, să meargă la firul ierbii să vadă ce spun oamenii”.

Anca Tîrcă: „O grevă care nu se va solda cu o victorie va produce dezastru în sistem”

Anca Tîrcă a vorbit la Europa FM și despre soluțiile găsite inițial de decidenți: „Profesorii spun că este puțin. Profesorii nu au cerut luna de pe cer, ci o mărire decentă și ca salariul debutantului să fie cât salariul mediu pe economie. Dacă ei au sus că este puțin înseamnă că este puțin. Nu -am văzut pe miniștri direct implicați în acest conflict; nu i-am văzut la muncă, zi și noapte, să găsească soluții”.

Întrebată dacă profesorii mai au energie să protesteze, Anca Tîrcă a spus că „energie există”. „Sunt din ce în ce mai îndârjiți. […] O grevă care nu se va solda cu o victorie va produce dezastru în sistem”.

Anca Tîrcă: „Mingea este acum la Guvern – ei trebuie să decidă dacă ar avea înțelepciunea necesară, chiar și din punct de vedere politic, să se gândeasă că vor fi alegeri în curând”

„Sper ca toate aceste intervenții ale Ministerului – că vă plătim luna de grevă, iar chestiunea cu mediile: în primul rând, nu ai voie să încheie cineva media altui profesor. Este o stipulare în Legea Dialogului Social și se pedepsește cu închisoare. Să închei cu două note… sunt în primul an în care s-a structurat anul școlar pe module. Tu vei avea doar două note, ca elev, după un an de zile. Nu este posibil așa ceva.

Măsurile luate, schimbările introduse cu module, luăm în calcul media la Evaluarea Națională și așa mai departe… Acestea au fost schimbări nefundamentate științific, care nu au în spate nicio cercetare care să le valideze. Nu avem pilotare în spatele acestor măsuri. Le-am pur și simplu că cineva s-a gândit noaptea și a doua zi dimineață a venit cu aceste măsuri, iar efectele acestor lucruri se vor vedea în timp. Nu știu greva cum se va termina…

Repet, dacă nu se va termina cu o victorie va fi foarte foarte rău pentru sistem. Mingea este acum la Guvern – ei trebuie să decidă dacă ar avea înțelepciunea necesară, chiar și din punct de vedere politic, să se gândeasă că vor fi alegeri în curând. Cât de mult vor pierde, pentru că este vorba de părinți revoltați, de profesori revoltați, de copii care vor avea foarte mult de pierdut dacă nu găsesc acești bani. Sper ca profesorii să nu se răzgândească și să se reîntoarcă de luni începând în școli”, a explicat Anca Tîrcă.

Ascultă aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

Citește și: Examenele de BAC se amână pentru 14-23 iunie. Înscrierile pentru Evaluarea Națională, prelungite până pe 13 iunie | AUDIO