Confidenţialitate

ANAT propune decontări parțiale ale testelor PCR pentru românii nevaccinați care pleacă în Grecia sau Bulgaria | AUDIO

Grecia și Bulgaria par a fi destinațiile cele mai căutate de români pentru vacanța de vară din acest an, potrivit asociației agențiilor de turism. ANAT cere guvernului ca românilor care nu sunt vaccinați să le fie decontată o parte din valoarea testului PCR, pentru a le facilita plecarea în vacanță.

Mulți dintre cei care își pregătesc concediul de vară se plâng că le este greu să îşi facă planuri pentru că nu există măsuri unitare în privinţa condiţiilor de călătorie. Fiecare ţară ar putea cere condiţii diferite turiştilor: să facă dovada vaccinării, dacă au trecut prin boală în ultimele 3 luni sau dacă au un test negativ.

Pentru a sprijini turismul, Parlamentul European vrea ca statele să suporte o parte din valoarea testelor PCR pentru turiştii care nu s-au vaccinat, însă 20 de țări se opun măsurii.

Presedintele ANAT crede ca măsura ar ajuta:

”Ar fi un salt uriaș, pentru că să dai pe niște teste aproape cât dai pe 2-3 nopți de cazare nu este o soluție. Dacă statul ar prelua măcar o parte din costurile testării, ar fi de mare ajutor”. 

Spania, la rândul ei spune că măsura este oportună în cazul creşterii numărului de vaccinaţi.  Revenind la planurile de vacanță ale românilor, mulți vor să meargă tot în Grecia și Bulgaria, spun reprezentanții agențiilor de turism.

”Noi am ales Grecia pentru că suntem mari iubitori de Grecia, ne place foarte mult marea. Am făcut Covid, avem anticorpi, dar ne-am și vaccinat”.

O altă problemă este revenirea în țară din țări ca Bulgaria sau Grecia. Cele două țări sunt le lista galbenă de risc epidemiologic. Asta înseamnă că turiștii nevaccinați vor fi nevoiți să stea în carantină 14 zile.

ANAT cere ca guvernul găsească alte metode de a analiza situația epidemiologică din aceste țări pentru a evita carantinarea turiștilor reveniți acasă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexandra Stănescu

FOTO: Antonel Burlibasa