Confidenţialitate

ANAT: Aplicarea de amenzi procentuale din cifra de afaceri, de către ANPC, o măsură distructivă pentru dezvoltatea economiei

Patronatele din turism, nemulțumite de prevederile unui proiect de lege care schimbă modul în care Protecția Consumatorilor amendează firmele. O inițiativă legislativă – care se află în prezent în Senat – stabilește că societățile comerciale care încalcă legea ar putea fi sancționate în funcție de cifra de afaceri pe care o au. În prezent, amenzile au o limită valorică.

Cu alte cuvinte, dacă proiectul va fi adoptat, firmele vor plăti amenzi direct proporționale cu cifra lor de afaceri. Măsura, spune președintele ANAT, Alin Burcea, ar putea da naștere unor abuzuri din partea inspectorilor ANPC.

Este greu de înteles cum parlamentarii liberali pot propune asemenea texte de lege, care îi descalifică. Statul actual, ca și statul comunist, nu previne, nu susține, dar înăsprește regimul contravențiilor. Cât mai multe amenzi și cât mai mari, ca să distrugem orice inițiativă privată, pe care, oricum, statul nu o susține cu facilități pentru investiții, dezvoltare sau controale preventive. Este o exagerare ca ANPC să aplice amenzi procentuale din cifra de afaceri, este o eroare preluarea modului de sancționare aplicat de Consiliul Concurenței“, declară dr. Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Proiectul de lege privind modificarea statului ANPC, adoptat de Camera Deputaților ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile și nu prin vot, dă posibilitatea Autorității ca în raport cu gravitatea şi durata faptei să sancționeze contravenientul cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării faptei săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă.

În perioada în care s-a aflat la Camera Deputaților, proiectul pentru modificarea Statului ANPC a fost avizat nefavorabil de Consiliul Economic și Social pentru că “regimul sancționatoriu nu corespunde materiei reglementate și nu reprezintă un beneficiu în ceea ce privește protecția consumatorilor“, a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, iar Consiliul Legislativ a atras atenția inițiatorilor, 35 de deputați și senatori PNL, că “modalitatea de stabilire a sancțiunilor și dispozițiile referitoare la procedura aplicabilă contravin în mod fundamental principiilor răspunderii contravenționale, reprezentând, de fapt, instituirea unui regim sancționator sui generis.