Confidenţialitate

Analiză RECORDER: Șpagă și trafic de influență, în și pentru Biserică. Confesiunile unui preot despre fraudarea banilor publici | AUDIO

O investigație a jurnaliștilor de la Recorder arată cum banii alocați de la Bugetul statului către biserici – zeci de milioane de euro – sunt împărțiți, de multe ori, în funcție de mita acordată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recorder a prezentat mărturiile unui preot care a făcut publice imagini filmate cu camera ascunsă în care mai mulți lideri politici și înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române se implică direct și își dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.

Investigația arată cum mita și traficul de influență leagă politicul de Biserică, dovezi prezentate chiar de un om din interior, un preot ortodox, care a fost martor și părtaș la funcționarea acestui sistem. Preotul din județul Bacău era, în același timp, patron de firmă de construcții care lucra doar pentru biserici. Așa a ajuns preotul-patron să cunoască mecanismele de fraudare.

Spre exemplu, dacă o parohie are de executat o lucrare de 200.000 de lei, preotul începe să adune bani de la enoriași. Strânge doar o parte din bani. Se prezintă apoi la un lider politic județean care, mai departe, apelează la Secretariatul de Stat pentru Culte.

În urma acestui trafic de influență, se alocă 200.000 de lei de la buget pentru respective lucrare iar banii adunați de la enoriași – 40.000 de lei – rămân la liderul politic.

Situația este posibilă câtă vreme Secretariatul de Stat pentru Culte nu are criterii pentru alocarea banilor, decizia o ia șeful instituției care răspunde influențelor politice.

 

Arhiepiscopul Tomisului, dar și președinții PSD Neamț și PNL Vrancea, parte din circuitul șpăgilor

 

Preotul a prezentat înregistrări video, realizate cu camera ascunsă, în care apar președintele PSD Neamț și președintele PNL Vrancea. Ei confirmă că pot interveni la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a influența alocarea banilor către bisericile care au nevoie de finanțare.

În aceleași înregistrări apare și Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care acceptă să primească o finanțare de la buget pe bază de trafic de influență și să cedeze ca mită 20% din sumă celui care va asigura obținerea banilor prin presiuni politice.

Când pretoul băcăuan a încercat să-i prezinte dovezile patriarhului Daniel, a fost dat afară din sediul Patriarhiei și amenințat cu jandarmii, arată ancheta Recorder.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Biserica Catolică elveţiană  dezvăluie aproape o mie de cazuri de abuzuri sexuale. În trei sferturi dintre cazuri a fost vorba despre minori | AUDIO