Confidenţialitate

Biserica Catolică elveţiană  dezvăluie aproape o mie de cazuri de abuzuri sexuale. În trei sferturi dintre cazuri a fost vorba despre minori | AUDIO

Biserica Catolică elveţiană  dezvăluie aproape o mie de cazuri de abuzuri sexuale, în primul studiu ştiinţific pe care îl face privind amploarea acestora. Universitatea din Zurich, pe care autoritatile ecleziastice au delegat-o să ancheteze, a descoperit 921 de victime începând din anul 1950. Iar în trei sferturi dintre aceste cazuri a fost vorba despre minori, arată datele.

Acesta este probabil doar vârful icebergului, deoarece majoritatea cazurilor nu au fost raportate sau documentele care le consemnează au fost distruse, explică Marietta Meier, una dintre conducătoarele studiului.

Ancheta realizată de istorici a durat un an şi vrea să facă lumină asupra abuzurilor bisericii catolice din Elveţia, în conditiile în care și alte state ale lumii au făcut în ultima perioadă demersuri asemănătoare.

Conform acestor prime rezultate, care vor fi completate în alți trei ani de cercetări, 74% dintre victimele identificate până acum sunt minori. În total, au fost găsiți 510 abuzatori, aproape toți bărbaţi.

În Elveţia, ca şi în alte părţi, “a devenit clar că oficialii Bisericii au ignorat, ascuns sau minimalizat majoritatea cazurilor de abuz sexual analizate până în anii 2000“, notează cercetătorii. Ei subliniază că, atunci când erau constrânşi să acţioneze, oficialii bisericii au făcut-o adesea pentru a proteja autorii, instituţia sau propria lor poziţie.

La sfârșitul săptămânii trecute, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Romano-Catolice din Elvetia a anunţat că a deschis o anchetă preliminară după ce mai mulți membri emeriţi şi în funcţie ai săi, precum şi alți membri ai clerului catolic au fost acuzați de muşamalizarea unor agresiuni sexuale. Nu este deocamdată clar dacă anunțul are sau nu legătură cu rezultatele acestui raport.

Foto: Shutterstock