Confidenţialitate

Costin Ciobanu analizează candidații la Primăria Capitalei – Cristian Popescu Piedone și Cătălin Cîrstoiu | VIDEO

Analistul politic Costin Ciobanu a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Bătălia pentru Capitală pare dominată de aparițiile lui Cristian Popescu-Piedone, însă are Piedone șanse la Primăria Generală a Capitalei? La polul opus se află medicul Cătălin Cîrstoiu, despre care Costin Ciobanu spune că „Nu reușește să-și comunice povestea personală. Nu reușește să lege povestea personală de povestea comunității și de care sunt nevoile Bucureștiului în acest moment”. Cât despre Cristian Popescu Piedone, Costin Ciobanu a spus că „Nu cred că am avut în București o campanie, cel puțin la nivel de primar general, atât de eclectică”.

Costin Ciobanu, despre Cristian Popescu Piedone: „Făceam o paralelă într-o anumită măsură cu modelul Kadîrov, care încearcă să fie impus în politica bucureșteană”

Tudor Mușat: O campanie pentru București în care Cristian Popescu Piedone s-a profilat drept un candidat anti-sistem, vociferând de dimineața până seara. Să ne îndreptăm oare spre un asemenea favorit în cursă?

Costin Ciobanu: „Ceea ce vedem în mod cert este o personalitate total distinctă de primii doi candidați, Nicușor Dan, primarul în funcție, și medicul Cătălin Cîrstoiu. Nu cred că am avut în București o campanie, cel puțin la nivel de primar general, atât de eclectică. Pare o combinație de film de Kusturica cu ce este în trending pe rețelele sociale, dacă ne uităm la ce se întțmplă. Piedone încearcă să se profileze drept un candidat al poporului bucureștean. Vedem un circ politic, un fel de bâlci în care sunt tot felul de elemente extrem de eclectice.

E aici o viziune extrem de premodernă asupra politicii. Ne-am uitat cu toții la ce se întâmplă în sectorul 5. Au existat devzăluiri de presă. Mie mi-a atras atenția această remarcă a candidatului Piedone care spunea că dacă ar fi avut șase copii, atunci fiecare ar fi canidat la câte un sector. Făceam o paralelă într-o anumită măsură cu modelul Kadîrov, care încearcă să fie impus în politica bucureșteană. Pentru cei care nu știu, Kadîrov, cel care conduce Cecenia, are toată familia implicată în administrarea acestei provincii”.

Costin Ciobanu, despre medicul Cătălin Cîrstoiu: „Nu reușește să-și comunice povestea personală. Nu reușește să lege povestea personală de povestea comunității și de care sunt nevoile Bucureștiului în acest moment”

Tudor Mușat: S-a discutat foarte mult atunci când PNL și PSD căutau așa-zisul independent, dacă nu cumva el va fi un fel de iepure care să alerge așa la derută, să mai deturneze niște voturi ale candidatului Nicușor Dan. Acum văzând după două săptămâni cum se prezintă Cătălin Cîrstoiu, retorica din jurul lui, mai avem bănuieli în zona asta?

Costin Ciobanu: „Mi se pare un candidat de bună credință și este întrebat la tot pasul dacă se retrage. O să vedem atunci când vor apărea primele cifre, pentru că atunci s-ar putea să ai acest vot util. Toată lumea se gândește la ce s-a întâmplat în 2008 când PSD avea un candidat oficial – Cristian Diaconescu – și în același timp cred că tot activul de partid era mobilizat în spatele lui Sorin Oprescu care atunci a beneficiat și de acel moment emoțional în care inițial i s-a respins candidatura și apoi pur și simplu a defilat într-o campanie electorală împotriva lui Vasile Blaga.

Acest narativ al PSD-ului cu doi candidați probabil va domina această campanie electorală, mai ales că vedem tensiunile care există între medicul Cîrstoiu, sau cel puțin această lipsă de compatibilitate cu Gabriela Firea. Gabriela Firea este un asset al PSD-ului în București, are un bazin electoral care trece dincolo de ceea ce poate să obțină PSD și atunci faptul că nu există această chimie la nivel de prezență publică ar putea să alimenteze aceste tensiuni.

Medicul Cîrstoiu are o problemă din punct de vedere strategie politică pentru că încearcă o campanie extrem de disciplinată și de liniară de atragere a electoratului PSD-PNL. Nu reușește să-și comunice povestea personală – ne-a spus că a trecut printr-un episod de cancer, că a fost un medic foarte bun – dar nu reușește să lege această poveste personală de povestea comunității și de care sunt nevoile Bucureștiului în acest moment”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Saul Pop, George Călin

Citește și: Valeriu Nicolae: Cătălin Cîrstoiu nu-și poate justifica averea. Piedone are 12 rude angajate în Primăria S5 și S4. Împrumuturile lui Nicușor Dan sunt de campanie electorală | VIDEO